“Στα κάγκελα” με τον αναπλ. διοικητή ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μολάων

Nosokomeio Molaon

Για “απειλές και αυταρχική συμπεριφορά” απέναντί τους καταγγέλλουν τον αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου Μολάων Κωνσταντίνο Κορωνιό, ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, ζητούν να σταματήσουν άμεσα αυτές οι συμπεριφορές προς τους εργαζομένους και επιπλέον ζητούν την ενίσχυση του νοσοκομείου με επαρκές μόνιμο προσωπικό.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους αναφέρει τα εξής:

“Εν μέσω πανδημίας, στα δημόσια νοσοκομεία, οι υγειονομικοί και όλοι οι εργαζόμενοι, αψηφώντας τις συνέπειες που υφιστάμεθα από τις ελλείψεις προσωπικού, τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς, τις ελλείψεις υποδομών, καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια με στόχο να ανταποκριθούμε στις επείγουσες ανάγκες λόγω covid-19.

Τις προσπάθειές μας αυτές, ευτυχώς τις αναγνωρίζει όλος ο ελληνικός λαός. Κάτι που όμως, όπως φαίνεται δεν το αναγνωρίζει ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου μας.

Πολλοί συνάδελφοι, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Μολάων, συχνά προσφεύγουν στα μέλη του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων για να διαμαρτυρηθούν για την απειλητική και απαξιωτική συμπεριφορά του αν. διοικητή.

Στο στόχαστρό του έχουν βρεθεί κατά διαστήματα εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων με πιο πρόσφατα παραδείγματα τους υπαλλήλους καθαριότητας και τους τεχνικούς του νοσοκομείου, κατηγορώντας τους ανυπόστατα και απαξιωτικά, για ανεπάρκεια και απειλώντας τους με μετακίνηση στη Σπάρτη και την πρόσληψη ιδιωτικών εργολάβων.

Είναι αναγκαίο να επισημάνουμε, ότι η τεχνική υπηρεσία έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους, έναν υδραυλικό, έναν ηλεκτρολόγο υπό συνταξιοδότηση, έναν ψυκτικό σε αναρρωτική άδεια κατόπιν νοσηλείας λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας και υπό συνταξιοδότηση και δυο έκτακτους επικουρικούς υπαλλήλους: έναν ηλεκτρολόγο που προσλήφθηκε πριν ένα μήνα και έναν δομικών έργων που η σύμβασή του λήγει σύντομα. Στερείται δε, τεχνικό βιοϊατρικής τεχνολογίας μιας σημαντικής ειδικότητας για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του νοσοκομείου. Αποτέλεσμα αυτών είναι τις περισσότερες ώρες να υπάρχει ένας τεχνικός ανεξαρτήτου ειδικότητας και να προσπαθεί να καλύψει οποιαδήποτε βλάβη (πχ υδραυλικός, ηλεκτρολογική βλάβη), υπερβάλλοντας εαυτόν και γνώσεις, ενώ κάποιες φορές καλούνται και τις νύχτες χωρίς μάλιστα καμία οικονομική αποζημίωση.

Αντίστοιχα, δεν υπάρχει κανένας μόνιμος υπάλληλος καθαριότητας. Δυο υπάλληλοι είναι έκτακτοι επικουρικοί και έξι είναι πεντάωροι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αντί, ο αν. διοικητής, να βάλει μία νυχτερινή βάρδια τους αναγκάζει να καλούνται εκτάκτως τις νύχτες από το σπίτι τους για να καλύψουν έκτακτα περιστατικά, χωρίς υπερωριακή απασχόληση αλλά με απολαβές σε είδος (ρεπό) όταν συμπληρωθούν οι απαιτούμενες ώρες.

Όπως φαίνεται η ανεπάρκεια που υπάρχει στο νοσοκομείο είναι στην έλλειψη επαρκούς προσωπικού και ειδικοτήτων για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου και την εύρυθμη λειτουργία του.

Όλο το προσωπικό, χρόνια τώρα, με κάθε κυβέρνηση και με κάθε διοίκηση έχει δώσει δείγματα γραφής στην τοπική κοινωνία, ανταποκρινόμενο όσο μπορεί με τους περιορισμένους πόρους στις ανάγκες της, δουλεύοντας κατά διαστήματα ακόμα και χωρίς εβδομαδιαίο ρεπό για να βγουν οι βάρδιες. Οι διπλοβάρδιες πρωί-νύχτα ή απόγευμα-πρωί χωρίς να τηρείται το 11ωρο της ενδιάμεσης ανάπαυσης, ακόμα και μετά τις πρόσφατες προσλήψεις έκτακτων επικουρικών λόγω covid, είναι πλέον ο κανόνας.

Αντί, λοιπόν, ο αν. διοικητής να στηρίξει τους εργαζόμενους και να λύσει τα ζητήματα κάλυψης των αναγκών του νοσοκομείου, στέκεται απέναντί τους απαξιωτικά και απειλητικά, ενώ δεν κρύβει την εμμονή του για παραχώρηση τμημάτων του νοσοκομείου σε εργολάβους.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ένας τεχνικός υπάλληλος, διαμαρτυρόμενος, αναγκάστηκε να αιτηθεί ο ίδιος μετακίνηση στη Σπάρτη, με τον αν. διοικητή να τον απειλεί με δίωξη.

Θα είναι ο μόνος αιτών μετακίνηση ή θα ακολουθήσουν κι άλλοι; Θα στηρίξει ο αν. διοικητής αυτό το μικρό, απομακρυσμένο, αποδυναμωμένο, αλλά τόσο πολύ αναγκαίο για την περιοχή νοσοκομείο ή με την συμπεριφορά του θα το απογυμνώσει εντελώς;

Αγνοούμε αν είναι, γενικά, αυτοί οι τρόποι του αν. διοικητή, αν πρόκειται για τακτικές εκφοβισμού θέλοντας να χτίσει ένα σκληρό διοικητικό προφίλ στις πλάτες των εργαζομένων ή αν αποτελεί συνειδητή συμπεριφορά ώστε να δημιουργήσει έρεισμα για την παραχώρηση υπηρεσιών του νοσοκομείου σε εργολάβους.

Ξέρουμε όμως ότι αυτή η αντιδεοντολογική και απαράδεκτη συμπεριφορά και τακτική δεν θα περάσει.

Ως εδώ. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο περιστατικά αυταρχισμού και απειλών. Οι εργαζόμενοι είμαστε που στηρίζουμε το νοσοκομείο, έχουμε αξιοπρέπεια και απαιτούμε σεβασμό.

Το νοσοκομείο δεν είναι «μαγαζί» κανενός. Είναι δημόσιο ίδρυμα.

Να σταματήσουν άμεσα αυτές οι συμπεριφορές προς τους εργαζομένους!

Να στηριχθεί ουσιαστικά το νοσοκομείο με επαρκές μόνιμο προσωπικό!

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων!

Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας!

Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους!”

Από την πλευρά του ο κ. Κορωνιός δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση.