Στα κάγκελα… οι αθλητικοί σύλλογοι με τον δήμο Σπάρτης

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον δήμαρχος Σπάρτης Πέτρο Δούκα, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Σπύρο Μουράγια, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και τους δημοτικούς συμβούλους Σπάρτης απέστειλαν οι αθλητικοί σύλλογοι του δήμου Σπάρτης. Τα σωματεία διαμαρτύρονται για τη μη απόδοση της επιχορήγησης έτους 2019.

Όπως αναφέρουν: “Οι αθλητικοί σύλλογοι του δήμου Σπάρτης διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη μη απόδοση της επιχορήγησης έτους 2019, προς τους συλλόγους, από τον δήμο Σπάρτης.

Να σημειώσουμε, μάλιστα, ότι ανακοινώθηκε επίσημα, με αριθμό 293/17-12-2019, η έγκριση της επιχορήγησης 18 αθλητικών και 42 πολιτιστικών συλλόγων με το συνολικό ποσό των 64.000 ευρώ. Κληθήκαμε να συγκεντρώσουμε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, να εκδώσουμε παραστατικά είσπραξης για τα ποσά που μας αναλογούσαν, σύμφωνα με την απόφαση της οικονομικής επιτροπής, αλλά ουδέποτε τα εισπράξαμε και ούτε πρόκειται να εισπράξουμε!

Η δικαιολογία που «ακούστηκε» -γιατί δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση και ανακοίνωση μέχρι τώρα- ότι δεν πρόλαβε ο δήμος να εκδώσει τα εντάλματα πληρωμής, πριν τη λήξη του οικονομικού έτους 2019 (31-12-2019), δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό, γιατί, εάν αληθεύει, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τη λειτουργία του δήμου γενικότερα.

Οι σύλλογοι είχαν προϋπολογίσει αυτά τα ποσά –γιατί, επί σειρά ετών, ακόμα και στην αρχή της οικονομικής κρίσης, τα εισέπρατταν αδιαλείπτως από τον δήμο- για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα και με αξιοπρέπεια τη λειτουργία τους. Πώς, λοιπόν, τώρα θα ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το ΚΤΕΛ και στους επαγγελματίες της πόλης χωρίς να οδηγηθούν κάποιοι κατηγορούμενοι στα δικαστήρια και χωρίς να χρειαστεί να αναστείλουν τη λειτουργία τους;

Οι σύλλογοι, πολιτιστικοί και αθλητικοί, στηρίζονται κυρίως στο μεράκι, στο όραμα και στο εθελοντικό πνεύμα κάποιων ανθρώπων που θέλουν να στηρίξουν τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, να προσφέρουν υγιή διέξοδο στους νέους και να συσφίξουν τους δεσμούς στις τοπικές κοινωνίες. Είναι «αυτοί που φυλάνε Θερμοπύλες» όπως, πολύ σωστά, ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο!

Παρόλα αυτά, βλέπουμε ότι και στον προϋπολογισμό για το 2020 ο κωδικός για τις επιχορηγήσεις των συλλόγων -ο οποίος δύναται να είναι το 1,5% των εσόδων του δήμου και όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια- να κατεβαίνει στο ποσό των 6.000 ευρώ.

Αναμένουμε μια επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση – εξήγηση, εκ μέρους του δήμου, για το τι έγινε τελικά με την επιχορήγηση του 2019, για τη διάθεση του δήμου έναντι των συλλόγων στο προσεχές μέλλον, αλλά και για το πώς θα καλυφθούν τελικά οι υποχρεώσεις των συλλόγων.

Οι αθλητικοί σύλλογοι δήμου Σπάρτης

Αμυκλιακός ΠΣ

Αθλητικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννου “Η Άμιλλα”

Αθλητικός Όμιλος Χρυσάφων

ΑΠΣ Κλαδά “Πανκλαδιατικός”

Γυναικείος Ποδοσφαιρικός Σύλλογος “Καρυάτιδες”

Σπαρτιατικός Γυμναστικός Σύλλογος

Νέος Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Δήμου Σπάρτης

Αθλητικός Ομιλος Λογγάστρας

Απόλλων Ξηροκαμπίου

ΑΕ Λογκανίκου