Στα όριά τους οι Λάκωνες βιοκαλλιεργητές λόγω μη καταβολής ενισχύσεων

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ απέστειλε η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας με θέμα τη μη καταβολή ενισχύσεων βιολογικής γεωργίας για τα έτη 2013, 2014, 2015.
Οι βιοκαλλιεργητές θέτουν τα εξής ερωτήματα, ζητώντας έγγραφη απάντηση:

1. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει πληρωμές επί των καταστάσεων για το έτος 2013 (έχουν ήδη περάσει δύο μήνες από την ημερομηνία που εστάλησαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ) ενώ οι συνάδελφοί τους από τη Στερεά Ελλάδα και πάνω έχουν πληρωθεί την περίοδο των εορτών.

2. Τι μέλλει γενέσθαι με τις 380 ενστάσεις που υποβλήθηκαν επί των καταστάσεων πληρωμών 2013. Γιατί δεν εξετάστηκαν.

3. Ποια είναι η τύχη των αιτήσεων θεραπείας που έχουν υποβληθεί για το έτος 2012 και γιατί δεν δίνεται απάντηση στο από 10/11/2015 έγγραφο της Δ/νσης Βιολογικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Πότε θα πληρωθούν όσοι δικαιώθηκαν και γιατί δεν εξετάζονται πανελλαδικά όσες κατατέθηκαν.

4. Για ποιο λόγο άλλαξε η καταληκτική ημερομηνία της 20ής Φεβρουαρίου για την υποβολή των φακέλων πληρωμών για το 2015.

5. Τι θα γίνει με τους βιοκαλλιεργητές με επέκταση διετίας και συγκεκριμένα για το έτος 2013, πότε θα πληρωθούν -εάν πληρωθούν, λόγω του ότι έληξε το πρόγραμμα 2007-2013 και θα έπρεπε οι δικαιούχοι να έχουν πληρωθεί έως 30/12/2015.

6. Τι θα γίνει με όσους με επέκταση πενταετίας θέλουν να συνεχίσουν ή να αποχωρήσουν χωρίς μέχρι σήμερα να γνωρίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις του νέου προγράμματος. Ποιος θα επωμισθεί το κόστος υποβολής φακέλων και άλλων εξόδων σε περίπτωση διαφωνίας.

“Η άρνηση εγγράφου απάντησης συνιστά παράβαση νόμου”, υπενθυμίζουν κλείνοντας οι λάκωνες βιοκαλλιεργητές, υπενθυμίζοντας στους αρμοδίους πως αρκετά από τα παραπάνω ερωτήματα έχουν υποβληθεί εγγράφως και στο παρελθόν, περίπου πριν από έξι μήνες.