“Στεγνός” από ρευστότητα και χρηματοδότηση ο αγροδιατροφικός τομέας: Ερώτηση κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

“Η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από μια πρωτοφανή στέρηση πόρων για τον αγροτικό τομέα και αυτό αποτελεί καθολικό σχεδόν φαινόμενο και διατρέχει όλες τις πηγές ενισχύσεων αλλά και χρηματοδότησής του” διαπιστώνει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, αποδίδοντας τη δυσμενή εικόνα στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Όπως εξηγεί, “είναι χαρακτηριστικό ότι τη χρονιά της πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ επεφύλαξε για τους αγρότες και τη μεταποίηση:

  • Πρωτοφανείς αστοχίες και καθυστερήσεις, χρωστούμενα και αποκλεισμούς στην καταβολή των ενισχύσεων που οι αγρότες είχαν να δουν εδώ και χρόνια.
  • Την προοπτική νέων προσκλήσεων των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης να πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή, ενώ οι πληρωμές των σχεδίων βελτίωσης, δηλαδή του πλέον αναγκαίου μέτρου για τον παραγωγικό εκσυγχρονισμό, με τόσο σημαντικούς πόρους και μόχλευση, από παράταση σε παράταση.
  • Πενιχρούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον αγροδιατροφικό τομέα.
  • Συνεχή περιορισμό των διαθέσιμων ενισχύσεων λόγω Covid-19 που αφήνουν εκτός πολλούς και σημαντικούς κλάδους, ενώ ταυτόχρονα δεν κατάφεραν να διαθέσουν ούτε καν τα υπόλοιπα 72 εκ. ευρώ από τα 150 εκ. που διατέθηκαν το 2020 για την πανδημία.
  • Αναξιοποίητους τους πόρους του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θεσπίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ακόμη και η παροχή ρευστότητας μέσω της Κάρτας του Αγρότη περιορίστηκε χάρις στα λάθη και τις αστοχίες του ΥΠΑΑΤ!”.

Για όλα τα παραπάνω ο κ. Αραχωβίτης και 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μέσω αυτής επιχειρούν να ελέγξουν κατά πόσο η κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψή τους και τι θα πράξει ώστε να ανακοπεί εδώ και τώρα η πολιτική της που προκαλεί αδυναμία πρόσβασης σε οποιαδήποτε πηγή χρηματοδότησης και δανεισμού για την πλειονότητα των αγροτών. Ένα γεγονός που “γιγαντώνει την οικονομική ασφυξία στον αγροτικό χώρο, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ σοβαρός αντίκτυπος στη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων και της πραγματικής οικονομίας”.