Στενό μαρκάρισμα σε Τσίπρα για αλλαγές στη διαδικασία των δασικών χαρτών: Απειλεί με προσφυγή η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ότι δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος με τους δασικούς χάρτες κατηγορεί την κυβέρνηση ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, με την ακόλουθη ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα:

Η ανάθεση από τον πρωθυπουργό στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιρώνη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών που θα έχουν οι δασικοί χάρτες στις αγροτικές επιδοτήσεις μόνο ερωτήματα δημιουργεί.

Η έκδοση της ΚΥΑ 151585/323/ΦΕΚ347/8-2-17, που επιφέρει μικρές μειώσεις των υπέρογκων τελών που πρέπει να καταβάλει ο πολίτης για την άσκηση αντιρρήσεων στους αναρτημένους δασικούς χάρτες, απλά αναγνωρίζει το πρόβλημα.

Από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε την ευθύνη να αναδείξουμε το πρόβλημα σε όλο του το μέγεθος. Η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν καταλαβαίνει τις τραγικές συνέπειες και τα αδιέξοδα που προκαλεί:

• Η παράνομη μετατροπή των «αναδασωτέων εκτάσεων» σε «δασικές εκτάσεις».

• Ο παράνομος χαρακτηρισμός ως «δασικών εκτάσεων» ολόκληρων οικισμών, εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και αγροτικών διανομών, επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν θεώρησαν τις θεσμικές γραμμές που οριοθετούν τις εκτάσεις αυτές ως όφειλαν.

• Η πρακτική αδυναμία των πολιτών να υποβάλουν αντιρρήσεις εξαιτίας του υπέρογκου τέλους αντιρρήσεων που καλούνται να πληρώσουν.

Άραγε ο κ. Τσιρώνης, που συνέταξε τον σχετικό νόμο και έχει την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, είναι ο κατάλληλος για να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία;

Όταν η σχετική αρμοδιότητα ανήκει στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη, ποιες σκοπιμότητες επέβαλαν την ανάθεση από τον πρωθυπουργό της νομοθετικής πρωτοβουλίας στον κ. Τσιρώνη;

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του προβλήματος δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει την απαξίωση των δασικών χαρτών στρέφοντας εναντίον τους όλη την κοινωνία. Το ίδιο έργο το έχουμε ξαναδεί. Είχαμε την τύχη για μια δεκαπενταετία να ζήσουμε το απόλυτο αδιέξοδο με τον δασικό χάρτη της Κυνουρίας, τον πρώτο που κυρώθηκε σε όλη τη χώρα, για την ακύρωση του οποίου απαιτήθηκε νομοθετική πρωτοβουλία.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου περιμένει από τον πρωθυπουργό, άμεσα, γενναίες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες. Σε διαφορετική περίπτωση δηλώνει ότι είναι αποφασισμένη να αναλάβει την ευθύνη δικαστικών ενεργειών προκειμένου να προστατέψει την αξιοπιστία των «δασικών χαρτών», ενός θεσμικού εργαλείου αναγκαίου τόσο για τη χώρα όσο και την οικονομία της Περιφέρειάς μας από τις συνέπειες της κρατικής ανικανότητας.