Στην Αρχαία Σπάρτη ο Οδυσσέας Βουδούρης

Akropoli Arxaias Spartis - Voudouris

Voudouris se E' EPKAΤην Ε΄ Εφορεία Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Λακωνίας, αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης και του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης επισκέφθηκε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Οδυσσέας Βουδούρης, που ενημερώθηκε από τους αρχαιολόγους για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία επιβραδύνουν την πορεία των έργων ανασκαφής – αναστήλωσης.

Στη συνέχεια ο υποψήφιος περιφερειάρχης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Προκαλεί μεγάλη θλίψη το γεγονός ότι δεκαετίες τώρα η Πολιτεία δεν έχει φροντίσει ώστε η Σπάρτη να αναδείξει τις αρχαιότητές της. Είναι αδιανόητο η ακρόπολη της αρχαίας Σπάρτης και το αρχαίο θέατρο της πόλης να παραμένουν ουσιαστικά “άφαντα”, αναξιοποίητα για το ευρύ κοινό.

Είναι ακατανόητο το γεγονός ότι η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας σκορπά εκατομμύρια ευρώ σε διαφημιστικές φιέστες αμφίβολης αποτελεσματικότητας, όπως είναι η “Μυθική Πελοπόννησος”, ενώ ένα μικρό μέρος των κονδυλίων αυτών, αν είχαν διατεθεί για τις αρχαιότητες της Σπάρτης, θα είχαν μετατρέψει τη διεθνή της εικόνα. Θα αποτελούσαν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προσέλκυσης τουριστών στη Λακωνία, στην Πελοπόννησο.

Akropoli Arxaias Spartis - VoudourisΕίναι επίσης θλιβερό, την ώρα που ο απερχόμενος περιφερειάρχης κομπάζει για το νέο Μουσείο Σπάρτης, αυτό να παραμένει ένα οικόπεδο στην είσοδο της πόλης, ενώ το υπάρχον Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και με τόσο σημαντικό αρχαιολογικό πλούτο, “κρυμμένο” σε αποθήκες.

Για την “Πελοπόννησος Πρώτα” η ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου, δεν είναι απλώς ηθικό χρέος προς την ιστορία μας, αλλά είναι και αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου οικονομικής ανασυγκρότησης, με βασικό πυλώνα τον ποιοτικό και θεματικό τουρισμό”.