Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η Τράπεζα Ελαιολάδου

Tatoulis - Skaltsounis

Tatoulis - Skaltsounis

«Θέλουμε να δώσουμε ταυτότητα στα προϊόντα μας στη βάση της αξίας τους στη διατροφική μας αλυσίδα και όχι στη βάση της εμπορικής τους κινητικότητας», δήλωσε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον επιστημονικό υπεύθυνο του Εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λέανδρο Σκαλτσούνη και τη συνεργάτιδά του κ. Κωνσταντίνα Βουγογιαννοπούλου.

Ο περιφερειάρχης ζήτησε τη συνεργασία του εργαστηρίου για τη δημιουργία ενός κέντρου πιστοποίησης και ελέγχου των προϊόντων με υπηρεσίες υψηλού επιστημονικού επιπέδου, «ώστε να τους προσδώσουμε υπεραξία» όπως είπε, προσθέτοντας ότι «κρίσιμο ρόλο στη στρατηγική μας αυτή παίζει η βιοποικιλότητα και η διατροφική μας αλυσίδα».

Ο κ. Σκαλτσούνης ευχαρίστησε τον κ. Τατούλη για τη συνεργασία προκειμένου να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δημιουργία Τράπεζας Ελαιολάδου στην Πελοπόννησο, η οποία θα ενσωματώσει σύγχρονες αναλυτικές τεχνικές και ολιστικές στρατηγικές στον έλεγχο του ελαιολάδου όσον αφορά στην ποιότητα και την αυθεντικότητα. Η Τράπεζα αυτή θα περιέχει 8000 δείγματα ελαιολάδου από όλο τον κόσμο, τα οποία θα ενσωματωθούν σε μία βάση δεδομένων, ενώ θα αναπτυχθούν ειδικά λογισμικά και στατιστικά εργαλεία για την εύρεση συσχετίσεων μεταξύ των αυθεντικών και νοθευμένων λαδιών. Η συνεργασία αυτή, επεσήμανε ο κ. Σκαλτσούνης, μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, έθεσε δε στη διάθεση της Περιφέρειας τις υπηρεσίες του εργαστηρίου.