Στην Πελοπόννησο το παράρτημα του μεγαλύτερου ινστιτούτου για τη διαστημική επιστήμη

Von Karman Institute episkepsi Tatouli (2)

«Η συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Von Karman Institute θα αποτελέσει την απαρχή της ανάπτυξης του τομέα της έρευνας στη διαστημική επιστήμη στην Πελοπόννησο και τη χώρα», δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στην έδρα του Ινστιτούτου στις Βρυξέλλες και τη συνάντησή του με τον γενικό διευθυντή κ. Jean Muylaert. Ο κ. Τατούλης συνοδευόταν επίσης από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κωνσταντίνο Μασσέλο και τον πρύτανη της Πολυτεχνικής Σχολής του American University of Athens κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλο.

«Προσεγγίζουμε το στόχο μας, επιτυγχάνοντας συνεργασίες στρατηγικής σημασίας», τόνισε ο περιφερειάρχης και συμπλήρωσε ότι «η δημιουργία παραρτήματος του σημαντικότερου ινστιτούτου στον τομέα της αεροναυπηγικής και αεροδιαστημικής στην Πελοπόννησο θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της διαστημικής επιστήμης στη χώρα και στη Μεσόγειο, και θα αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα της Πελοποννήσου. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουμε και τη διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ώστε, μέσα από διεθνείς συνεργασίες, να αναπτύξει τη στρατηγική του κατεύθυνση και να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα έρευνας και καινοτομίας, όχι μόνο για την Πελοπόννησο και τη χώρα, αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Ο κ. Τατούλης επεσήμανε ακόμη τη στρατηγική και γεωπολιτικά κρίσιμη θέση της Πελοποννήσου στη Μεσόγειο, που «επιβάλλει» την ανάπτυξη της διαστημικής επιστήμης στο έδαφός της, και συμφώνησε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Von Karman Institute.

Ο κ. Muylaert από την πλευρά του εξήρε την απόφαση του κ. Τατούλη, «γιατί παρά την κρίση διείδε τη στρατηγική σημασία της διαστημικής επιστήμης και επένδυσε σε αυτή», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Ο γεν. διευθυντής του Ινστιτούτου, αφού εξέθεσε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καλαμάτας, τα οποία την καθιστούν το ιδανικό σημείο για τη δημιουργία της πρώτης Ευρωπαϊκής Διαστημικής Πύλης, συμφώνησε στη δημιουργία ενός χάρτη ενεργειών που θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία παραρτήματος στην Πελοπόννησο και ξενάγησε, μαζί με τον κοσμήτορα της σχολής κ. Herman Deconick, τους προσκεκλημένους από την Ελλάδα στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου.

O πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κωνσταντίνος Μασσέλος, αφού παρουσίασε τη δραστηριότητα του πανεπιστημίου και ερευνητικά αποτελέσματα του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών σχετικά με τη διαστημική επιστήμη, τόνισε την τεράστια σημασία της συνεργασίας αυτής, τόσο σε επίπεδο έρευνας όσο και σε επίπεδο προγραμμάτων σπουδών.

Οι πρώτες δράσεις της συνεργασίας της Περιφέρειας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Von Karman Institute περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή σειράς διαλέξεων του Ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε θέματα κοινού ερευνητικού ενδιαφέροντος στη διαστημική επιστήμη, όπως και τη συνεπίβλεψη διδακτορικών διατριβών από τα δύο ιδρύματα.