“Στην τελική ευθεία”

Dionysis Thomas 2

Dionysis Thomas

άρθρο του οικονομολόγου Διονύση Θωμά

________________________________________________________________________________

Οδεύοντας προς τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν ιδιότυπο «πόλεμο». Μία κατάσταση που μπορεί να περιγραφεί με τη λογική του «ένας εναντίον όλων» ή καλύτερα «όλοι εναντίον ενός»!

Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, ανάλογα με τις επιδιώξεις της καθεμιάς, επιδιώκουν να αποδομήσουν όχι μόνο το θετικό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά ως τον πολιτικό φορέα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Για το σκοπό αυτό έχουν επιστρατεύσει τα «αριστερόμετρα» και τα «δεξιόμετρα», για να χαρακτηρίζουν όχι μόνο τον πολιτικό φορέα αλλά και τα μέλη του από την κορυφή μέχρι τη βάση. Το γελοίο του πράγματος είναι ότι αυτή την εξ αριστερών «κριτική» κάνουν τις περισσότερες φορές διάφοροι «επαναστάτες» του καναπέ! Και σε τοπικό επίπεδο –δεν έχει κανείς παρά να δει τα τοπικά ΜΜΕ– αρθρογραφούν και παρεμβαίνουν (ελάχιστοι, ευτυχώς) με το «αριστερόμετρό» τους, για τη «χαμένη τιμή» του ΣΥΡΙΖΑ και των συλλογικών του διαδικασιών, άτομα που στο παρελθόν σπάνια σεβάστηκαν τις συλλογικές αποφάσεις και ήταν μόνιμα απόντα από την κομματική δραστηριότητα. Είναι οι ίδιοι –δυστυχώς– που τώρα προσπαθούν με διάφορες ταχυδακτυλουργίες να οικειοποιηθούν το 62% του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, ενώ ήταν απόντες από τη μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ από την κορυφή μέχρι τη βάση της κομματικής πυραμίδας. Και μια τελευταία κουβέντα επί του συγκεκριμένου θέματος. Οι αρθρογραφούντες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και των μελών του οφείλουν, κατά πρώτο, να είναι ακριβείς στις περιγραφές τους και τις ημερομηνίες, δεύτερον να είναι πιο προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούν και, τρίτον, ας λάβουν υπόψη τους ότι το υβρεολόγιό τους όσο πάει και πλησιάζει αυτό του κολαούζου του Ευ. Βενιζέλου, Λ. Γ. Ας μην ξεχνούν, τέλος, ότι και οι κρίνοντες κρίνονται από την κοινωνία που ζούμε, όπου όλοι γνωριζόμαστε. Αυτά τα ολίγα και με τη δέσμευση ότι είναι η πρώτη και τελευταία φορά που προσωπικά ασχολούμαι μαζί τους.

Εξάλλου, αυτό που ενδιαφέρει την κοινωνία σήμερα είναι το παρόν και το μέλλον, έτσι όπως αυτά διαμορφώνονται στις σημερινές, δύσκολες συνθήκες. Και είναι η κοινωνία και οι πολίτες που θα κρίνουν και θα αξιολογήσουν την επτάμηνη κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η κοινωνία και οι πολίτες που θα κρίνουν ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη τετραετία. Αν δηλαδή θα δώσουν την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει χωρίς να αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση συνθήκες «οικονομικής ασφυξίας». Αν με δυο λόγια θα ξεμπερδέψει με το παλιό, φαύλο πολιτικό κατεστημένο των τελευταίων 40 χρόνων, που οδήγησε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση, ή θα δώσει τη δυνατότητα στο καινούργιο, που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους πολίτες και τα κινήματα, να κερδίσει το αύριο! Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το επτάμηνο διακυβέρνησης έδωσε δείγματα γραφής και οι πολίτες μπορούν πλέον όχι μόνο να κρίνουν, αλλά και να συγκρίνουν!

Το δίλημμα είναι σαφές. Με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς που μάχονται και στέκονται όρθιες; Ή με τις δυνάμεις της υποτέλειας, των σκανδάλων, των απολύσεων, του αυταρχισμού και της βίας; Με την αριστερά που μάχεται ακόμα και όταν αναγκάζεται σε τακτική υποχώρηση για να έχει τη δυνατότητα να δώσει τις μάχες που έρχονται από καλύτερες θέσεις; Ή με όσους επιλέγουν την απόδραση από το πεδίο της μάχης;

Στις 20 Σεπτέμβρη έχουμε όλοι και όλες την επιλογή μπροστά μας.

Ξεμπερδεύουμε με το παλιό.

Κερδίζουμε το αύριο!