Στηρίζοντας τις επιχειρήσεις της γειτονιάς σας στεριώνετε το αύριο του τόπου μας

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία είναι μεγάλες, τόσο που δεν τολμάμε καν να τις σκεφτούμε σε όλο τους το εύρος. Με τη χώρα να ξαναβρίσκεται σε συνθήκες lockdown, οι τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης για άνοιγμα κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και καταστημάτων με τη μέθοδο click away δεν φαίνεται να εκπληρώνουν τις ελπίδες επαγγελματικής επιβίωσης των εμπόρων μικρών επαρχιακών πόλεων.

Η μέθοδος του click away δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του νομού μας, καθώς οι περισσότερες δεν διαθέτουν e-shop. Η εν λόγω μέθοδος, σύμφωνα με τους εμπόρους, επί της ουσίας απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό καταναλωτών, που ήδη χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για ψώνια, κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα, και δεν εξυπηρετεί το ίδιο την τοπική αγορά.

Παρόλ’ αυτά, τα καταστήματα στην περιοχή μας οργανώνονται και παλεύουν να αντεπεξέλθουν στις νέες ειδικές συνθήκες, δίνοντας τη μεγαλύτερη έως τώρα μάχη να κρατηθούν ζωντανά.

Συμφέρον όλων μας είναι να αλληλοϋποστηριχθούμε. Να κάνουμε τις συναλλαγές μας στην ντόπια αγορά. Να προτιμάμε τις επιχειρήσεις του νομού μας, έναντι των μεγάλων πολυεθνικών.

Συμφέρον όλων όσοι επιθυμούν να δουν τον τόπο τους να προκόβει, είναι να συμβάλουν, ο καθένας με τις δυνατότητές του, να κινηθεί η τοπική αγορά και οικονομία, που παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή και την πρόοδο του τόπου μας.

Αντίστοιχα πρέπει να ενισχυθούν και τα ανεξάρτητα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τα μέσα εκείνα που αγωνίζονται, στις πιο δύσκολες συνθήκες, να προσφέρουν αδέσμευτη, αντικειμενική και ποιοτική ενημέρωση, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και τα οποία μόνο χρηματοδότη έχουν τους αναγνώστες τους.

Είναι αδιανόητο να διοχετεύονται τα όποια κονδύλια διαφήμισης είναι σε θέση να διαθέσει μια μικρή περιοχή όπως η Λακωνία σε πολυεθνικές εταιρείες τύπου facebook, αυξάνοντας τα κέρδη μιας απρόσωπης πολυεθνικής και οδηγώντας σε αφανισμό τα ανεξάρτητα ΜΜΕ.

Εξάλλου, ποιος δύναται να προσφέρει έγκυρη δημοσιογραφία, στοχευμένη διαφήμιση και στήριξη της τοπικής αγοράς; Ένας αλγόριθμος ή ο άνθρωπος που σέβεται την ευθύνη του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και θα σηκώσει το τηλέφωνο όταν τον καλέσετε;

Στηρίξτε τα τοπικά ΜΜΕ, για να είναι σε θέση να σας στηρίξουν! Διαφορετικά το μέλλον προβλέπεται ζοφερό…

Αφροδίτη Ρουμανέα