Στη Βουλή (ξανά) η επικινδυνότητα της Γέφυρας Ευρώτα

Patrianakou

 Patrianakou

Τον επείγοντα χαρακτήρα των παρεμβάσεων για την αποκατάσταση της γέφυρας του Ευρώτα στη Σκάλα αναδεικνύει με ερώτησή της στη βουλή η Φεβρωνία Πατριανάκου. Όπως τονίζει, πρόκειται ίσως για τη μοναδική περίπτωση πανελλαδικά, εθνικού δικτύου που να χωρίζει στα δύο ένα νομό, μία γέφυρα πεπαλαιωμένη στατικά και προβληματική στη μεταφορική διέλευση.

Η βουλευτής Λακωνίας υπογραμμίζει ότι, σε προηγούμενη κοινοβουλευτική της παρέμβαση, τα δύο συναρμόδια υπουργεία είχαν αποδεχτεί ότι πρόκειται για γέφυρα που εγκυμονεί κινδύνους για τους διερχόμενους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, το 2004 είχε εγκριθεί μελέτη -στο πλαίσιο μάλιστα επειγουσών μελετών για επικίνδυνες γέφυρες- για κατασκευή γέφυρας στην ίδια θέση με την υπάρχουσα μεταλλική. Η μελέτη όμως δεν υλοποιήθηκε λόγω χαρακτηρισμού της γέφυρας ως μνημείου. Σύμφωνα δε με το υπουργείο Πολιτισμού, η γέφυρα αδυνατεί να εξυπηρετεί με ασφάλεια τον κυκλοφοριακό φόρτο, ενώ λόγω φθοράς και κόπωσης των μεταλλικών στοιχείων εγκυμονεί κινδύνους για τους διερχόμενους.

Κατόπιν αυτών, το Μάιο του 2013, η κ. Πατριανάκου με επιστολή της είχε γνωστοποιήσει στην αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας το περιεχόμενο των απαντήσεων, ζητώντας να ενημερωθεί για τις ενέργειες αποκατάστασης της γέφυρας, καθώς και τον σχεδιασμό για τη χάραξη παρακαμπτήριας οδού που θα εξυπηρετεί την πρόσβαση οχημάτων από άλλο σημείο διέλευσης.

Η κ. Τζανετέα είχε ενημερώσει τη βουλευτή ότι η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας προχωρά σε σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για τον έλεγχο της υφιστάμενης μεταλλικής γέφυρας, ενώ για τη χάραξη της παρακαμπτήριας οδού είχε επισημάνει ότι έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό της ευρείας παράκαμψης των οικισμών Σκάλας και Έλους.

Μετά από 15 μήνες, τον Αύγουστο του 2014, εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου προγραμματική σύμβαση με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα για τη μελέτη ελέγχου στατικής επάρκειας και ενίσχυσης της γέφυρας, ύψους 211.560 ευρώ.

“Η ζωτική σημασία της υλοποίησης του έργου επισκευής και αποκατάστασης της μεταλλικής γέφυρας του Ευρώτα στη Σκάλα δεν χρειάζεται την παραμικρή τεκμηρίωση. Ο κίνδυνος για το εθνικό οδικό δίκτυο της Λακωνίας είναι προ πολλού ορατός, οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί αξιοσημείωτες και ο κατεπείγων χαρακτήρας, άμεσος”, τονίζει η κ. Πατριανάκου.

Για τους λόγους αυτούς ζητά να ενημερωθεί για τον έλεγχο και την εποπτεία που ασκείται, όταν δύο υπουργεία παραδέχονται την επικινδυνότητα μιας γέφυρας τέτοιου κυκλοφοριακού φόρτου. Ζητά επίσης τους λόγους των καθυστερήσεων στην εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης της στατικής επάρκειας της γέφυρας. Ακόμη, ζητά να ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου της αποκατάστασης της γέφυρας, αλλά και της κατασκευής παρακαμπτήριας οδού, καθώς και τον τρόπο χρηματοδότησής τους. Τέλος, ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία (Υποδομών και Πολιτισμού) πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των διαδικασιών.