Στη Βουλή και πάλι η αποκατάσταση του Παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης

Την έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση του παλαιού πρωτοδικείου Σπάρτης, προκειμένου εκεί να στεγασθούν τα Γενικά Αρχείου του Κράτους – Αρχεία Ν. Λακωνίας, ζητά με ερώτηση του στη βουλή ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Δαβάκης.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Δαβάκη προς τους υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού έχει ως εξής:

Davakis Thanasis 1“Ένα εξαιρετικής σπουδαιότητος, από αρχιτεκτονική και ιστορική άποψη, κτίριο της Σπάρτης είναι το παλαιό πρωτοδικείο, έργο του γνωστού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ.
Εδώ και αρκετά χρόνια, το κτίριο αυτό εμφανίζει την ίδια άσχημη εικόνα, με εμφανή πλέον τον κίνδυνο κατάρρευσης, αποτελώντας κίνδυνο για τους διερχόμενους πολίτες και τα σταθμευμένα οχήματα.

Με τη μεταστέγαση των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης σε παρακείμενο κτίριο, ελήφθη η απόφαση αποκατάστασης τόσο των εσωτερικών χώρων όσο και της εξωτερικής εικόνας του κτιρίου, προκειμένου εκεί να στεγαστούν η βιβλιοθήκη και οι άλλες διοικητικές υπηρεσίες των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ), που μέχρι σήμερα στεγάζονται σε τρία διαφορετικά κτίρια εντός της Σπάρτης.

Οι καθυστερήσεις άρχισαν όμως όταν διαπιστώθηκε ότι για την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του παλαιού πρωτοδικείου, απαιτούνταν η τροποποίηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου της Σπάρτης, οπότε και υποβλήθηκε αίτηση προς την πολεοδομία του δήμου Σπάρτης. Αυτό ανέφερε στην απάντηση ερωτήσεώς μου στη βουλή ο υπουργός κ. Μπαλτάς στις 30/7/15.

Όμως απ’ ό,τι φαίνεται εκκρεμούν ακόμη τόσο η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της Σπάρτης όσο και η έκδοση της οικοδομικής άδειας του κτιρίου από την πολεοδομία, καθυστερώντας τη διαδικασία δημοπράτησης του έργου αποκατάστασης του κτιρίου.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
1. Πότε αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης του παλαιού πρωτοδικείου;
2. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τροποποίησης του γενικού ρυμοτομικού σχεδίου της Σπάρτης, και αν όχι, πότε αναμένεται ότι θα γίνει αυτή;
3. Έχει εκδοθεί από την πολεοδομία του σήμου Σπάρτης η απαιτούμενη οικοδομική άδεια, και αν όχι, πότε αναμένεται ότι θα εκδοθεί αυτή;”.