Στη Βουλή και πάλι το Κέντρο Υγείας Καστορείου: Συζήτηση Δαβάκη – Ξανθού και υποσχέσεις από το Υπουργείο Υγείας (vid)

Τα ερωτήματα των κατοίκων του Καστορείου και των γύρω περιοχών της βορείου Λακεδαίμονος σχετικά με την υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Καστορείου μετέφερε για δεύτερη φορά στον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης.

Ο κ. Δαβάκης επεσήμανε ότι το εν λόγω ΚΥ καλύπτει υγειονομικά μία απομακρυσμένη και ορεινή περιοχή του δήμου Σπάρτης, με αποτέλεσμα να αποτελεί μία πραγματική λύση για τους κατοίκους, πολλοί εκ των οποίων είναι ηλικιωμένοι και δυσκολεύονται να μεταβαίνουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα στο νοσοκομείο της Σπάρτης.

Στη συνέχεια ο βουλευτής έκανε λόγο για πλήρη αποδυνάμωση του ΚΥ Καστορείου, εξαιτίας της μετακίνησης της διευθύντριας στη μονάδα υγείας του ΠΕΔΥ Σπάρτης, καταγγέλλοντας στον υπουργό την επιδείνωση των συνθηκών λειτουργίας του ΚΥ σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε προ δύο ετών.

Στην απάντησή του ο κ. Ξανθός ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι η στελέχωση και λειτουργία της νεοσύστατης μονάδας υγείας του ΠΕΔΥ Σπάρτης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «μικρή» την προσέλευση πολιτών στο ΚΥ Καστορείου, σχόλιο το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του λάκωνα βουλευτή.

Κλείνοντας την επίκαιρη ερώτηση, ο κ. Δαβάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του από την απάντηση του αρμόδιου υπουργού, η οποία, παρατηρεί ο βουλευτής, “διέφερε σημαντικά από τα όσα είχε προ διετίας πει ότι θα πράξει σχετικά με το θέμα. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Ξανθός είχε δεσμευθεί ότι το υπουργείο Υγείας από κοινού με την 6η ΥΠΕ θα κατάρτιζε σχέδιο για την ενδυνάμωση της λειτουργίας του ΚΥ Καστορείου, αξιοποιώντας την υφιστάμενη κτιριακή υποδομή και το σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό που διαθέτει”.

Ο υπουργός, μετά την επιχειρηματολογία του κ. Δαβάκη, δεσμεύθηκε για την περιοδική κάθε μήνα παρουσία στο ΚΥ Καστορείου γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, καθώς και οδοντιάτρων, με σκοπό την αύξηση της δυναμικότητας του Κέντρου και την αναβάθμιση των παρεχόμενων από αυτό υπηρεσιών υγείας.

Τέλος, ο κ. Δαβάκης υπογράμμισε την ανάγκη το ΚΥ να λειτουργεί επαρκώς, διότι εξυπηρετεί καθημερινά τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.

Δείτε το video της συζήτησης: