Στη Βουλή οι καταγγελίες των μεταναστών της Σκάλας

apergia metanaston Skala

 apergia metanaston Skala

Ερώτηση προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας απευθύνουν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς κ.κ. Μαρία Ρεπούση, Μαρία Γιαννακάκη και Νίκος Τσούκαλης. Θέμα της ερώτησης οι καταγγελλόμενες ρατσιστικές επιθέσεις κατά αλλοδαπών εργατών γης στη Σκάλα. Αναλυτικά η ερώτηση:

“Συνθήκες ρατσιστικής βίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας κατήγγειλαν οι εργάτες γης στη συνέντευξη τύπου της Ένωσης Μεταναστών Εργατών, την Τρίτη 8/7/2014. Όπως ανέφεραν οι ομιλητές: «Οι μετανάστες εργάτες γης της Λακωνίας έχουν ξεκινήσει απεργία διαρκείας από τις 3 Ιουλίου ενάντια στις ρατσιστικές επιχειρήσεις-σκούπα της αστυνομίας που γίνονται συστηματικά κάθε Παρασκευή συλλαμβάνοντας κόσμο που τον στέλνουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κορίνθου και αφού οι εργάτες έχουν δουλέψει ολόκληρη την εβδομάδα».

Οι εργάτες γης, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, δουλεύουν χωρίς ωράρια από το πρωί στις 6 μέχρι το βράδυ στις 9, κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ενώ δεν τους επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα στην περιοχή.

Είναι αξιοσημείωτο πως η χώρα μας δεν έχει ακόμα κυρώσει τη σύμβαση με αριθμό 129 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η οποία προβλέπει πρόσθετους ελέγχους στον τομέα των γεωργικών εργασιών. Για το λόγο αυτό καταθέσαμε την αρ.12554/4-7-13 ερώτηση. Στην ερώτησή αυτή η αρμόδια διεύθυνση με το αρ.πρωτ. 3095/4-10-13 έγγραφο, μας απάντησε ότι έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας με σκοπό τη μελέτη του περιεχομένου της εν λόγω σύμβασης και αναμένεται να παραδώσει το τελικό πόρισμά της.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Θα εξεταστούν και με ποια διαδικασία οι καταγγελίες των μεταναστών για άσκηση σωματικής βίας από αστυνομικούς της περιοχής;

Για ποιους λόγους ο αρμόδιος υπουργός δεν φέρνει στη βουλή προς κύρωση τη σύμβαση 129 του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, η οποία καθιστά το ελάχιστο της προστασίας των εργατών γης;”.