Στη βουλή ο νέος μεταναστευτικός κώδικας

Grigorakos

Grigorakos

Όπως ανέφερε ο λάκωνας βουλευτής και αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Βούτση, με το μεταναστευτικό κώδικα που κατατίθεται αυτή την εβδομάδα στη βουλή ενοποιούνται 20 νόμοι, 6 προεδρικά διατάγματα και 42 κανονιστικές πράξεις, και εκτός από την ενοποίηση της νομοθεσίας το κείμενο αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά και στο ζήτημα της ιθαγένειας. Ο αν. υπουργός υπογράμμισε ότι ανοίγει ο δρόμος, ώστε χιλιάδες μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και είχαν χαρτιά μόνο για τη χώρα, να μπορούν πλέον να μεταναστεύσουν στην ΕΕ, καθώς η ανεργία εδώ είναι σε τέτοια επίπεδα που δεν τους βοηθά στην εξεύρεση εργασίας.

Ο κ. Γρηγοράκος ανέφερε επίσης ότι, με την άδεια του επί μακρόν διαμένοντος, παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από μετανάστες θα μπορούν να αποφασίζουν στα 18 τους χρόνια εάν θα πάρουν ή όχι την ιθαγένεια.

Τόνισε επιπλέον πως ο μεταναστευτικός κώδικας ελαττώνει τη γραφειοκρατία, “καθώς μειώνει όλα αυτά τα δικαιολογητικά που τα προηγούμενα χρόνια ήταν γύρω στα 50, σε τρία πράγματα λίγα, αλλά σωστά”.

Ο κ. Γρηγοράκος παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι νόμιμοι μετανάστες, εκείνοι δηλαδή που κατέχουν άδεια σε ισχύ στην Ελλάδα, είναι σήμερα 473.424. Από αυτούς, οι 232.000 είναι στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, και με το μεταναστευτικό κώδικα αναμένεται να διευκολυνθούν οι διαδικασίες για περίπου 33.000 ακόμη μετανάστες, από το σύνολο των 65.000 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Ο κ. Βούτσης στην παρέμβασή του υποστήριξε πως “έχει διαμορφωθεί μια πολιτική απομάκρυνσης και αποθάρρυνσης σε σχέση με τους μετανάστες υπηκόους τρίτων χωρών, ακόμη και για όσους έχουν νόμιμα χαρτιά και τις προϋποθέσεις να μένουν στην Ελλάδα, εργάζονται, διαμένουν κ.λπ. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα εκρεμεί ο νόμος περί ιθαγένειας, ο διορθωτικός σε σχέση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας”, επικαλούμενος την παραδοχή του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου ότι έχει παραδώσει στην κυβέρνηση εδώ και περίπου έναν χρόνο το σχέδιο νόμου. Ακόμη ο κ. Βούτσης έκρινε πως “στη στρατηγική αυτή εντάσσεται και η επιβολή επί δικαίων και αδίκων, μεταναστών και ομογενών, να μην ψηφίζουν στις εκλογές”, καλώντας την κυβέρνηση να αντιπαρατεθεί και να συγκρουστεί στο εξωτερικό με όσους “κατέστησαν την Ελλάδα ανθρωποφύλακα για εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές που θέλουν να πάνε σε χώρες εκτός κρίσεως”.

Ακόμη, αναφέρθηκε στις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, που όπως εκτίμησε δυσχεραίνουν και το έργο των υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση υπηκόων τρίτων χωρών, ζητώντας από την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί επιμένει σε 15.000 απολύσεις, αφού έχει επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης προσωπικού στο δημόσιο.

Ο κ. Γρηγοράκος απάντησε πως το υπουργείο Εσωτερικών καταβάλλει προσπάθειες ώστε να μην φύγει κανείς. “Οι δημοτικοί αστυνομικοί που θα φύγουν είναι όσοι είχαν πλαστά δικαιολογητικά, κι αντίστοιχη προσπάθεια καταβάλλεται και για τους σχολικούς φύλακες”, είπε. Μάλιστα συνέχισε λέγοντας πως “η νομιμότητα, όπως έχει δηλώσει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αυτών που προσελήφθησαν στο δημόσιο με το προεδρικό διάταγμα του κ. Παυλόπουλου, πιθανόν να αντίκειται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και αυτό θα πρέπει να το δούμε και άρα πρέπει να ψάξουμε τα χαρτιά όλων για να δούμε αν έχουν γίνει παρατυπίες”.

Σχετικά με τη συμμετοχή των 10.800 μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Γρηγοράκος υποστήριξε ότι ο περιορισμός πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο. “Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, επειδή αυτοί οι άνθρωποι έχουν νόμιμα δικαιώματα, πιστεύω ότι πρέπει να ψηφίσουν. Θα προσπαθήσουμε ειλικρινά να μειώσουμε στο ελάχιστο αυτούς τους ανθρώπους που δεν θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν, σεβόμενοι την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας”, είπε ο λάκωνας βουλευτής.