Στη βουλή τα πρόστιμα σε μμε και επαγγελματίες

louketo

louketo

Ερώτημα σχετικά με τα πρόστιμα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες κατέθεσαν πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση.

Όπως αναφέρουν, οι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων διαμαρτύρονται για τα εξοντωτικά νέα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που επιβάλλονται σε όλους τους φορολογούμενους, καθώς επίσης και για το πρόστιμο 10.550 ευρώ για μη αναγραφή εργαζομένου στην ΑΠΔ, εργαζομένου που έχει δηλωθεί κανονικά όμως στο πληροφοριακό σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”.

Οι βουλευτές εκτιμούν πως όλα τα παραπάνω “θα αποτελέσουν τη θρυαλλίδα στην ήδη ευρισκόμενη υπό έκρηξη αγορά” και συνεχίζουν υποστηρίζοντας πως τα τοπικά επιμελητήρια γίνονται καθημερινώς αποδέκτες διαμαρτυριών από τους επαγγελματίες για τα πολύ υψηλά πρόστιμα που επιβάλλονται. Η επιβολή αυτών θεωρούν πως “θα έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας και πιθανόν αύξηση της φοροδιαφυγής.

Όσοι μικρομεσαίοι έχουν επιβιώσει από την μέχρι σήμερα κρίση και την ύφεση κινδυνεύουν από τη χαριστική βολή της υπερφορολόγησης και των εξωπραγματικών προστίμων. Τα μέτρα αυτά δεν χτυπούν τη φοροδιαφυγή και τους φοροφυγάδες, αλλά εξοντώνουν τους τίμιους επαγγελματίες, αφού δεν αναγνωρίζουν το ανθρώπινο λάθος. Δεν είναι δυνατόν οι επαγγελματίες εξαιτίας ενός ανθρώπινου λάθους να εξοντώνονται, όταν μάλιστα λειτουργούν χωρίς δόλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφράσει τις αντιθέσεις του για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας από την αρχή, αλλά δεν εισακούστηκε. Η συγκυβέρνηση τον έφερε προς ψήφιση στη βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος χωρίς καμία διαβούλευση. Ζούμε τώρα μια τραγική κατάσταση, για την οποία είχαμε προειδοποιήσει”.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς “αν σκοπεύουν τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν σε άμεση απόσυρση των απαράδεκτων προβλεπόμενων προστίμων όπως αυτά προβλέπονται στον ν.4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας) όπως τροποποιήθηκε με τον ν.4223/2013, των άρθρων 7 και 8 του ν. 4224/2013, του άρθρου 2 του ν. 4225/2013, και στην καθιέρωση δίκαιων και λογικών προστίμων που θα επιφέρουν συνέπειες ανάλογες του μεγέθους της παράβασης και του μεγέθους της επιχείρησης”, καθώς και “αν θα εξετάσει το οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης την κατάργηση των παραπάνω νόμων και την καθιέρωση ενός απλού, δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος με πρόστιμα δίκαια και αναλογικά”.