Στη Βουλή το ζήτημα των ναρκωτικών με πρωτοβουλία Πατριανάκου

Patrianakou

Patrianakou

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και σε συνέχεια προηγούμενης παρέμβασής της, η βουλευτής κ. Φεβρωνία Πατριανάκου ζητά από κάθε αρμόδιο υπουργό, με αντίστοιχες ερωτήσεις της στη βουλή, συνδυαστικές δράσεις και συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εξάρτησης στη χώρα μας.

Ήδη από τον Αύγουστο του 2013, η βουλευτής είχε επισημάνει, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τις ανησυχητικές διαστάσεις της διάδοσης των συνθετικών ναρκωτικών, καθώς και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών, επικαλούμενη και τα σχετικά στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης για το 2012 της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών. Από τις απαντήσεις των αρμοδίων υπουργείων στην ερώτησή της αυτή, είχαν προκύψει και δημοσιοποιηθεί τα ποσοστά που καταδείκνυαν την επιδημική έξαρση του ιού του AIDS, αλλά και τη ραγδαία αύξηση της ηπατίτιδας C μεταξύ των χρηστών, ενώ είχαν χορηγηθεί ιδιαίτερης σημασίας στοιχεία για τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών στη χώρα μας, ακόμη και μέσω των θαλάσσιων οδών της.

Μετά τη δημοσιοποίηση των δεδομένων της νέας Ετήσιας Έκθεσης της Επιτροπής του ΟΗΕ για το 2013 –αλλά και των πρόσφατων στοιχείων του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)–, η κ. Πατριανάκου επανέρχεται στο διαρκές πρόβλημα των ναρκωτικών ουσιών. Η άμεση συνάρτηση μεταξύ του προβλήματος της εξάρτησης και της οικονομικής κρίσης οδηγεί περισσότερους ανθρώπους στη χρήση ουσιών, επιδεινώνει την κατάσταση όσων κάνουν ήδη χρήση, ενισχύει τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και εκθέτει συχνά πολλούς χρήστες στους κινδύνους της φτώχειας και της διαβίωσης στους δρόμους.

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τον ετήσιο απολογισμό του ΚΕΘΕΑ. Το 44,4% των χρηστών που προσέγγισαν φέτος οι “ομάδες δρόμου” στις πιάτσες της Αθήνας δηλώνουν άστεγοι, όταν το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 35,2%, ενώ το 2010 ήταν 24,5%. Τέσσερις στους δέκα χρήστες δεν έχουν ασφάλιση υγείας, ένας στους δέκα γνωρίζει ότι είναι οροθετικός και τρεις στους δέκα ότι πάσχουν από ηπατίτιδα. Τα ποσοστά, όμως, στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερα, καθώς η πλειονότητα των χρηστών δεν έχει υποβληθεί πρόσφατα –ή και ποτέ- σε εξετάσεις.

Η βουλευτής Λακωνίας ζητά συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από τους υπουργούς Υγείας, Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για συνολική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος. “Η επιτυχημένη καταπολέμηση των ναρκωτικών συμβάλλει στην κατοχύρωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των πολιτών, καθώς και της κοινωνικής τους ευημερίας, ενώ περιορίζει την εγκληματικότητα, τη βία και τη διαφθορά που σχετίζονται με την παράνομη διακίνηση και χρήση των ναρκωτικών και των άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών”, αναφέρει μεταξύ άλλων στην ερώτησή της προς τον υπουργό Υγείας.