Στη βουλή το θέμα του ρωμαϊκού τάφου της Λακωνίας

Vouli

Στην υπουργό Πολιτισμού απευθύνεται η ακόλουθη ερώτηση των βουλευτών της Ελληνικής Λύσης κ.κ. Απόστολου Αβδελά και Κων/νου Χήτα:

“Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπικές ιστοσελίδες του διαδικτύου, καλοδιατηρημένος ρωμαϊκός τάφος βρέθηκε στην καρδιά της Λακωνίας, καθώς επίσης και ένας κρυμμένος λαξευτός θολωτός τάφος. Κατά πάσα πιθανότητα, είναι ενδεχόμενο, στην ίδια περιοχή να βρίσκεται και το Ομηρικό Έλος, το οποίο το αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα (ραψωδία Β, στίχος 584), ως μία από τις δέκα πόλεις υπό την κατοχή του βασιλιά Μενέλαου. Στη θέση Κοκκινιά προσδιορίζεται, βάσει σκόρπιων θραυσμάτων πήλινων αγγείων και του ανεπίγραφου ανδριάντα του Νικοκλή, ότι βρισκόταν η πόλη της Ακραίας, η οποία άκμασε στους προϊστορικούς χρόνους με ιδρυτή τον Ακρίαπο από Σπάρτη. Λόγω της τοποθεσίας της είχε εμπορική και ναυτική επικοινωνία με άλλες παραλιακές πόλεις της Λακωνίας. Στην πόλη, δε, υπήρχε ο ναός της μητέρας των θεών, της Κυβέλης ή Ρέας, που θεωρείτο ο αρχαιότερος στην Πελοπόννησο μεταξύ άλλων όμοιων ναών, και πιθανόν καταστράφηκε, κατά τον σεισμό του 375 μΧ, ταυτόχρονα με το υπόλοιπο προς τη θάλασσα τμήμα της πόλης. Οι αρχαιολογικοί αυτοί χώροι βρίσκονται στις βουνοπλαγιές του Πάρνωνα, πάνω από την εύφορη πεδιάδα του Έλους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτάται η κ. υπουργός:

Προτίθεσθε να προβείτε στις ανάλογες αρχαιολογικές εργασίες και ανασκαφές, προκειμένου, αφενός, οι εκτάσεις που αφορούν στις προαναφερόμενες περιοχές να αποκαλύψουν τα προϊστορικά και ιστορικά τους μυστικά, και αφετέρου, να αναδειχθούν και να προβληθούν οι όποιοι περιεχόμενοι αρχαίοι τάφοι εντός τους;”.