Στη βουλή το θέμα των δασικών χαρτών ενόψει της ανάρτησής τους στη Λακωνία την Παρασκευή

Η πληθώρα των λαθών που προέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε πολλές περιοχές της χώρας κατ’ εφαρμογή του νόμου 4389/2016 αποτελεί το αντικείμενο της ερώτησης του βουλευτή ΝΔ Λακωνίας Θανάση Δαβάκη προς τον υπουργό Περιβάλλοντος. Πρόκειται για θέμα που “καίει” την τοπική κοινωνία, η οποία εναγωνίως περιμένει την ανάρτηση στο νομό μας, την προσεχή -βάσει πληροφοριών- Παρασκευή.

Στην ερώτησή του ο κ. Δαβάκης ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να αναστείλει τη διαδικασία και να αποσύρει τους ήδη αναρτημένους δασικούς χάρτες, ώστε να επιλυθούν τα πολλά προβλήματα που έχουν ανακύψει και να μην επαναληφθούν αυτά στην επόμενη ανάρτηση που θα αφορά δασικούς χάρτες άλλων περιοχών της χώρας, μεταξύ αυτών και της δικής μας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

“Με πολλά και σημαντικά λάθη πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε πολλές περιοχές της χώρας, κατ’ εφαρμογή του ν.4389/2016, προκαλώντας αναστάτωση σε εκατοντάδες ιδιοκτήτες.

Μάλιστα τα λάθη είναι τόσο εμφανή, που σε αρκετές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να αποδείξουν τα αυτονόητα, επιβαρυνόμενοι όμως με ένα επιπρόσθετο κόστος, το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί. Οι πολίτες που θίγονται καλούνται μέσα στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα των 60 ημερών (80 για αυτούς που διαμένουν στο εξωτερικό) από το άνοιγμα της εφαρμογής να υποβάλουν με ηλεκτρονικό τρόπο τις αντιρρήσεις τους, οι οποίες και θα εξεταστούν από μια επιτροπή που θα εκδίδει οριστική απόφαση χωρίς δικαίωμα προσφυγής.

Επιπροσθέτως οι ενδιαφερόμενοι επιβαρύνονται και με ένα «τσουχτερό» παράβολο που ξεκινάει από 45€ και μπορεί να φτάσει τα 3.600€, ενώ παράλληλα είναι σχεδόν βέβαιο ότι για την υποβολή της ένστασης θα χρειαστεί και η συνδρομή ειδικού (δασολόγου, τοπογράφου, μηχανικού, δικηγόρου).

Δυστυχώς όμως η ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει και παράπλευρες συνέπειες για τους «άτυχους» ιδιοκτήτες, όπως για παράδειγμα σε αυτούς που τυγχάνει να είναι αγρότες, αφού δημιουργούνται προβλήματα στις «επιλέξιμες εκτάσεις» που χρησιμοποιεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή των ενισχύσεων.

Δεδομένου ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα συνεχιστεί η ανάρτηση δασικών χαρτών και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Λακωνία, δημιουργώντας τα ίδια ή και μεγαλύτερα προβλήματα, ζητούμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να αναστείλει τη διαδικασία έστω και τώρα και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου άμεσα να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Συνεπώς, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1. Προτίθεται να αναστείλει τη διαδικασία και να αποσύρει τους αναρτημένους δασικούς χάρτες ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις;
2. Είναι στις προθέσεις του να αλλάξει τη διαδικασία που εφαρμόστηκε;
3. Προτίθεται να δώσει παράταση μεγαλύτερη των 60 ημερών για την υποβολή των ενστάσεων;
4. Σκοπεύει να αναθεωρήσει το ύψος του παράβολου, δεδομένου ότι είναι πάρα πολύ υψηλό ιδιαίτερα στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε;
5. Να αναφερθεί ο τρόπος με τον οποίο θα διενεργηθεί η εξέταση των αντιρρήσεων και ποια θα είναι η σύνθεση της επιτροπής”.