Στη Βουλή το μεγάλο “χαράτσι” του ΟΣΔΕ

neoi agrotes

neoi agrotes

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θανάσης Πετράκος, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις υδατοκαλλιέργειες, αρχικά κατήγγειλε την πολιτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται φέτος οι παραγωγοί για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, καθώς και για την παραχώρηση των προσωπικών δεδομένων των παραγωγών στην Τράπεζα Πειραιώς και στη “GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ”.

Τόνισε πως είναι απαράδεκτο να πληρώνουν οι έλληνες παραγωγοί από 80 έως 250 ευρώ στη Μεσσηνία, όταν αντίστοιχα οι ιταλοί πληρώνουν 7 ευρώ.

Ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό γιατί παραχώρησε στη “GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ” και ουσιαστικά στην Τράπεζα Πειραιώς το δικαίωμα να υποχρεώνει τον κάθε παραγωγό που πηγαίνει να κάνει ενεργοποίηση δικαιωμάτων να τις “εξουσιοδοτεί και να αναγνωρίζει όλες τις πράξεις των ανωτέρω φορέων ως νόμιμες, έγκυρες, ισχυρές και απρόσβλητες και ως να έγιναν από τον ίδιο/α”. Δηλαδή με ποιο δικαίωμα μια ιδιωτική εταιρεία υποχρεώνει τον παραγωγό να υπογράφει και να την εξουσιοδοτεί, δηλαδή την Τράπεζα Πειραιώς, να έχει όλα τα στοιχεία του παραγωγού. Τόνισε ότι οι αγρότες και όλοι οι παραγωγοί είναι ανάστατοι, διότι αυτό θα συνεχίζεται για επτά χρόνια.

Επίσης ζήτησε εξηγήσεις γιατί το υπουργείο δεν έχει δεχτεί την πρόταση “όταν ένας παραγωγός δεν έχει καμία μεταβολή, να γίνεται αυτομάτως η ενεργοποίησή του και να μην πληρώνει ούτε ένα λεπτό του ευρώ”. Τόνισε οι κ. Πετράκος ότι, αν είχε γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση, και η γραφειοκρατία θα μειωνόταν και οι αγρότες δεν θα επιβαρύνονταν με αχρείαστα κόστη.