Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Ιουλίου στο Γεράκι η μουσικοχορευτική παράσταση “Ματωμένα Χώματα – Υπάρχω Όσο Θυμάμαι”. Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο εορταστικό διήμερο με γενικό τίτλο “Κάστρεια”, που πραγματοποιείται ετησίως προς τιμήν της ομογένειας.

Η παράσταση τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και πραγματοποιήθηκε από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ευρώτα “Ευρώτειος Πολιτεία” με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος “Λακωνία – Δρόμοι Πολιτισμού”.

Τη βραδιά άνοιξε η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Νικολέτα Χρήστου – Μιχαλούτσου, η οποία την αφιέρωσε στη μνήμη των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς που λίγες μέρες πριν έπληξε το νομό Αττικής. Μέρος των χορηγιών, των αμοιβών των καλλιτεχνών, καθώς και χρηματικό ποσό από το Χορευτικό Όμιλο Σκάλας θα διατεθούν για την ενίσχυση των πυρόπληκτων συνανθρώπων μας.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η μουσική παράσταση, στην οποία έλαβαν μέρος γνωστοί και αγαπημένοι καλλιτέχνες. Τα τραγούδια ερμήνευσαν δύο ταλαντούχοι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες, η Αρετή Κετιμέ και ο Γιώργος Ντόβολος, ενώ τα κείμενα αφηγήθηκε ο γνωστός ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός. Συμμετείχαν ακόμη η ορχήστρα και η χορωδία της σχολής “Εν Ωδαίς”, ο δε Χορευτικός Όμιλος Σκάλας παρουσίασε μικρασιάτικους χορούς. Η βραδιά ήταν πλημμυρισμένη με σκοπούς από την περιοχή της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης και της Καππαδοκίας, ενώ παρεμβάλλονταν κατάλληλα επιλεγμένα αποσπάσματα από το έργο “Ματωμένα Χώματα” της Διδώς Σωτηρίου.

Σκοπός της παράστασης ήταν να ξυπνήσει μνήμες, να ψυχαγωγήσει και παράλληλα να σταθεί αφορμή προβληματισμού και περαιτέρω ευαισθητοποίησης στο σύγχρονο πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης. Τελικά συγκίνησε και ταξίδεψε όλους τους παρευρεθέντες, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Στο κλείσιμο, σε ανάμνηση της ξεχωριστής αυτής βραδιάς, δόθηκαν από την Κοινωφελή Επιχείρηση αναμνηστικοί έπαινοι και δώρα σε όλους τους συντελεστές.