Στο Σότσι της Ρωσίας βρέθηκε το διάστημα 22-25 Οκτωβρίου ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της διεθνούς γραμματείας, των προέδρων και εισηγητών των επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, με την ιδιότητα του μέλους και ταμία της ΔΣΟ.

Κύρια θέματα ήταν ο απολογισμός των δραστηριοτήτων της ΔΣΟ και ο σχεδιασμός των επόμενων δράσεων, με κυριότερη αυτή του προγραμματισμού των επετειακών εκδηλώσεων για τα 25 χρόνια της, που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα το 2018, καθώς και της διοργάνωσης διεθνούς συνεδρίου στον Λίβανο, με θέμα τον ισλαμικοχριστιανικό διάλογο και την προστασία των μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Αραχωβίτης επικεντρώθηκε στη σημασία της επιτυχίας του συγκεκριμένου διεθνούς συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2018, για την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή, ενώ υπογράμμισε τον πολιτισμικό χαρακτήρα της θρησκείας στην ευρύτερη περιοχή, που πολλές φορές υπερτερεί ακόμη και του θεολογικού ή εκκλησιαστικού της ρόλου, ειδικά στις σημερινές συνθήκες βίας και πολέμου που ταλανίζουν τη Μέση Ανατολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια στον Λίβανο χριστιανοί και μουσουλμάνοι γιορτάζουν από κοινού, στις 25 Μαρτίου, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Οι μουσουλμάνοι διαβάζουν σούρες (αποσπάσματα) από το κοράνι που αναφέρονται στη Θεοτόκο, αναγνωρίζουν δε ως γεγονός τη γέννηση του Ιησού Χριστού ως προφήτη.