Στον αγιασμό για την έναρξη της σχολικής περιόδου στο 3ο Δημοτικό, το 4ο Γυμνάσιο, το Μουσικό Σχολείο και το 3ο Λύκειο Σπάρτης παρέστη την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης.
«Σήμερα, λόγω των οικονομικών δυσκολιών τόσο οι δημοτικές αρχές όσο και οι περιφερειακές βρίσκουν τρόπους, ματώνοντας στην κυριολεξία οικονομικά, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης και συνέχισε λέγοντας ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Εκπαιδευτική Διεύθυνση επενδύει στη Λακωνία πάνω από 17,5 εκατομμύρια ευρώ για να βελτιώσει τις υποδομές».
Αφού ανακοίνωσε ότι έγινε αποδεκτή η πρόταση της Περιφέρειας και τα 20 χλμ δεν αποτελούν πλέον κριτήριο της σχολικής μεταφοράς και λύθηκε το πρόβλημα της μεταφοράς των παιδιών των μουσικών σχολείων, ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια και σε συνεργασία με τους δημόσιους μεταφορείς, με αποτέλεσμα να γίνεται απρόσκοπτα η μεταφορά των μαθητών σε όλη την Περιφέρεια, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Ιδιαίτερα καυστικός ήταν σε ό,τι αφορά την κόντρα που έχει ξεσπάσει με τους οδηγούς ταξί για τη μεταφορά μαθητών. Αναφερόμενος στο ζήτημα των δρομολογίων αυτών δήλωσε πως «δεν αξίζει για τους ανθρώπους μας, για την πόλη μας, για την Περιφέρειά μας τέτοια μικρόψυχη συμπεριφορά. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι πρέπει πάνω απ’ όλα θα πρέπει να κρατήσουμε την ψυχή μας και την καρδιά μας. Η κοινωνική μας αλληλεγγύη, η κοινωνική μας συνοχή δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στο στόχαστρο οποιονδήποτε ιδιοτελών ζητημάτων. Τους καλώ άμεσα να ανταποκριθούν σε αυτό το χρέος που έχουν προς τα νέα παιδιά. Είναι ανεπίτρεπτο σήμερα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να μην τύχουν της χαράς που τους δίνει η τελετή του αγιασμού για τη νέα σχολική χρονιά, να μην είναι στα σχολεία τους και να χαίρονται μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά. Περιμένω μέχρι τη Δευτέρα να το έχουν λήξει οριστικά και αμετάκλητα».
Απευθυνόμενος στα παιδιά και την εκπαιδευτική κοινότητα προέταξε την αξία της συλλογικής συνείδησης και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς, που δοκιμάζονται σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, να ενστερνιστούν την αφοσίωση και την προσφορά.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου απηύθυνε τέλος πρόταση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου να χρηματοδοτηθούν τα ειδικά σχολεία από τα περιφερειακά προγράμματα, και επανέφερε την πρόταση της περιοχής της Σπάρτης και της πανεπιστημιακής κοινότητας για τη δημιουργία φοιτητικής εστίας, η οποία θα μπορούσε και αυτή να χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Πελοποννήσου.
Την τελετή του αγιασμού τέλεσε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος. Το “παρών” μεταξύ άλλων έδωσαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αθανάσιος Κυριαζής, καθώς και ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης κ. Πέτρος Μισθός.