O τοπικός προκριματικός διαγωνισμός για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (EUSO) 2017 πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕKΦΕ) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας.

O διαγωνισμός προκηρύσσεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ), υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με τελικό στόχο την επιλογή δύο τριμελών ομάδων μαθητών λυκείου από όλη την Ελλάδα, που θα συμμετάσχουν στη 15η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών “EUSO 2017”. Πρόκειται για πειραματικό διαγωνισμό, που αποσκοπεί στην προώθηση της εργαστηριακής και βιωματικής διδασκαλίας των φυσικών επιστημών και την εξοικείωση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή.

Ο τοπικός διαγωνισμός στη Σπάρτη διοργανώθηκε από το ΕΚΦΕ. Για την επιλογή των θεμάτων και των απαιτούμενων πειραματικών διατάξεων συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί κ.κ. Μ. Παπακαλοδούκας, φυσικός, υπεύθυνος ΕΚΦΕ Κορινθίας, Κ. Μανουσάκη, φυσικός, υπεύθυνη ΕΚΦΕ Αργολίδας, και η υπογράφουσα. Στην αξιολόγηση των μαθητικών ομάδων συνεργάστηκαν επίσης η κ. Γ. Λαμπράκου, φυσικός του ΕΠΑΛ Σπάρτης, η κ. Γ. Γιαννουλέα, χημικός, και η κ. Σ. Μηλιάκου, χημικός. Τεχνική υποστήριξη προσέφεραν οι εκπαιδευτικοί του τομέα Ηλεκτρολογίας του Επαγγελματικού Λυκείου Σπάρτης κ.κ. Ι. Φραγκής (διευθυντής του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου), Δημοσθένης Βινιέρης και Διονύσιος Γεωργαντάς, με μαθητές τους.

Οι εκπαιδευτικοί κ.κ. Π. Καραστατήρης (ΓΕΛ Μολάων), Ι. Κυριακίδης (2ο ΓΕΛ Σπάρτης), Ι. Μπούτσαλη και Ε. Στρατάκου (ΓΕΛ Σκάλας) προετοίμασαν και συνόδευσαν τις τριμελείς μαθητικές ομάδες που εκπροσώπησαν τα σχολεία τους.

Οι μαθητές χειρίστηκαν με ιδιαίτερη ικανότητα τα επιστημονικά όργανα και σκεύη, και εφάρμοσαν άψογα την επιστημονική μεθοδολογία, αποδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο της παρεχόμενης γνώσης στα σχολεία τους. Οι επιδόσεις τους, αλλά και το ήθος, το πνεύμα συνεργασίας και ευγενούς άμιλλας που επέδειξαν και στα τρία επιστημονικά πεδία που διαγωνίστηκαν, αξίζει να σημειωθούν ιδιαίτερα.

Με δεδομένη την αξία του νερού ως παράγοντα επιβίωσης και τη δυνατότητα ευρείας πολυεπιστημονικής προσέγγισής του σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, οι εργαστηριακές ασκήσεις του τοπικού διαγωνισμού φυσικών επιστημών είχαν ως κοινό θεματικό άξονα το νερό. Έτσι, στη φυσική οι μαθητές υπολόγισαν πειραματικά την ειδική θερμότητα του νερού, παράγοντα καθοριστικού για τη διατήρηση της ζωής στη Γη. Στη χημεία, προσδιόρισαν παραμέτρους ποιότητας του πόσιμου νερού του δικτύου της πόλης μας, όπως η θερμοκρασία, η ενεργός οξύτητα (pH) και η ολική σκληρότητα (περιεκτικότητα σε ιόντα μαγνησίου και ασβεστίου). Στη βιολογία, μικροσκοπώντας φυτικά κύτταρα, παρατήρησαν το φαινόμενο της πλασμόλυσης και διαπίστωσαν το καταστροφικό αποτέλεσμα της αφυδάτωσης στους οργανισμούς.

Η κατάταξη των συμμετεχόντων έχει ως εξής: Στην 1η θέση διακρίθηκε η ομάδα του 2ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης, αποτελούμενη από τους μαθητές Γεώργιο Γεωργόπουλο, Γεώργιο Κυριακίδη και Ελένη Τσεμπελή, με υπεύθυνους καθηγητές τον χημικό Ιωάννη Κυριακίδη, τον φυσικό Αριστομένη Καναβάρο και τη χημικό Γεωργία Ανδριοπούλου. Τη 2η θέση, με μικρή διαφορά, κατέλαβαν οι μαθητές του ΓΕΛ Σκάλας με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τη φυσικό Ιωάννα Μπούτσαλη και τη βιολόγο Ευαγγελία Στρατάκου, ενώ την 3η θέση πήραν οι μαθητές του ΓΕΛ Μολάων, με υπεύθυνο τον Παναγιώτη Καραστατήρη.

Η προκριθείσα ομάδα θα διαγωνιστεί στη 2η -πανελλήνια- φάση του διαγωνισμού για την EUSO, στις 28 Ιανουαρίου, στο ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων στην Αθήνα. Στη φάση αυτή θα συμμετάσχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς διαγωνισμούς των ΕΚΦΕ των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου. Επίσης στις 28 Ιανουαρίου 2017, στο σχολικό συγκρότημα του ΕΚΦΕ Κέντρου στη Θεσσαλονίκη θα διαγωνιστούν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς διαγωνισμούς των ΕΚΦΕ των Περιφερειών Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Ιονίων νήσων.

Από κάθε τελικό διαγωνισμό θα επιλεγεί μια τριμελής ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχουν στη 15η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2017, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη της Δανίας από 7 έως 14 Μαΐου.

Τα φετινά πειράματα των τοπικών διαγωνισμών στην Αργολίδα, την Κορινθία και τη Λακωνία, με κοινό θέμα το «νεαρόν ύδωρ», ανέδειξαν μεταξύ άλλων την αξία των φυσικών επιστημών για τη μελέτη των ιδιοτήτων του πολυτιμότατου αυτού αγαθού και αφιερώνονται σε όλους τους συμμετασχόντες, με την ευχή οι ιδέες και οι επιδόσεις τους να είναι πάντα φρέσκιες, δροσερές και… χειμαρρώδεις!

Ιδιαίτερα στην ομάδα του 2ου ΓΕΛ Σπάρτης, με δεδομένες τις υψηλές επιδόσεις των λακωνικών ομάδων των προηγούμενων ετών, ευχόμαστε να κατακτήσει την πρωτιά στον πανελλήνιο και να συνεχίσει νικήτρια στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό!

Ελένη Γ. Παλούμπα
MSc χημικός
υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Λακωνίας