Στις 18 Δεκεμβρίου ο 4ος Καστόρειος Ημιμαραθώνιος Ταϋγέτου

Η τοπική κοινότητα Καστορείου του δήμου Σπάρτης προκηρύσσει τον 4ο Καστόρειο Ορεινό Ημιμαραθώνιο Ταϋγέτου (ακριβής μέτρηση 22.400μ) και παιδικό αγώνα 1 χλμ για παιδιά δημοτικού και 3 χλμ για παιδιά γυμνασίου και α΄ λυκείου. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 18 Δεκεμβρίου στο Καστόρι. Χορηγός επικοινωνίας είναι και το laconialive.gr.

Η ώρα διεξαγωγής ορίζεται στις 10.00′ πμ για τον ορεινό ημιμαραθώνιο, στις 11.00′ πμ ξεκινά ο αγώνας του 1 χλμ για παιδιά δημοτικού και στις 11.15′ ο αγώνας των 3 χλμ για παιδιά γυμνασίου και α΄ λυκείου. Όλες οι εκκινήσεις θα δοθούν πάνω στον κεντρικό δρόμο του Καστορείου, έξω από την εκκλησία.

Πληροφορίες διαδρομής
Ο ορεινός ημιμαραθώνιος θα ξεκινήσει και θα τελειώσει στο ίδιο σημείο – στον κεντρικό δρόμο του Καστορείου απέναντι από την εκκλησία. H διαδρομή κατά το μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από σηματοδοτημένα μονοπάτια, ενώ θα υπάρχει η καλύτερη δυνατή σήμανση, ώστε να μην χαθούν οι δρομείς κατά τη διάρκεια του αγώνα. Από αυτά τα 22.400 μέτρα, τα 1.000 είναι άσφαλτος (4,48%), τα 5.400 χωματόδρομος (23,77%), ενώ τέλος τα μονοπάτια είναι 16.000 μέτρα (71,75%).

Υψομετρικά προφίλ
Η διαδρομή ξεκινά από τα 440μ περίπου, φτάνει μέχρι τα 1.434μ και καταλήγει στον τερματισμό στα 440 μ.

Ασφάλεια αγώνα
Πάνω στη διαδρομή θα υπάρχουν εξειδικευμένοι άνθρωποι και διασώστες, ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα κατά τη διάρκεια του αγώνα, όπου και όποτε χρειαστεί. Επίσης θα παρίσταται το Δίκτυο Ασυρματιστών Λακωνίας, που θα ενημερώνει άμεσα και έγκαιρα.

Συμμετέχοντες δρομείς
Στον αγώνα μπορούν να συμμετάσχουν όσοι και όσες έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και έχουν πρόσφατα υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους. Προτείνεται να μην συμμετάσχουν δρομείς που δεν έχουν πείρα σε αγώνες βουνού, καθώς σε ορισμένα σημεία η διαδρομή έχει αυξημένες δυσκολίες και θα χρειαστούν ανάλογες ικανότητες. Όλοι οι συμμετέχοντες θα υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση πριν τον αγώνα ότι είναι καλά στην υγεία τους και τρέχουν με δική τους ευθύνη.

Πόντοι για τον Olympus Marathon
Ο αγώνας, κατόπιν συνεννόησης με την οργανωτική επιτροπή του Olympus Marathon, δίνει τους αντίστοιχους πόντους με βάση τα αποτελέσματα του κάθε δρομέα, ώστε αυτός να μπορέσει να συγκεντρώσει τα κατάλληλα μόρια προκειμένου να συμμετάσχει στον Olympus Marathon.

Τροφοδοσία
Θα υπάρχουν επτά σημεία τροφοδοσίας πάνω στη διαδρομή, όπου θα υπάρχει νερό, ισοτονικό, σταφίδα και αλμυρά:
1) Άγιος Μάμας στο 5o χλμ (υψ. 500μ)
2) Θέση Λάτα στο 8,5ο χλμ (υψ.980μ)
3) Λουσίνα στο 11,7ο χλμ (υψ. 1.117μ)
4) Άμμους (υποσταθμός)
5) Θέση ‘Αγιος Νικόλαος στο 14,9ο χλμ (υψ. 1.407μ)
6) Θέση Λάτα στο 18,3ο χλμ (υψ. 980μ)
7) Άγιος Μάμας στο 21,8o χλμ (υψ. 500μ)

Ιατρική – ασύρματη κάλυψη
Πάνω στη διαδρομή θα βρίσκονται έμπειροι διασώστες καθώς και γιατρός, ενώ στο Καστόρι θα υπάρχει ασθενοφόρο σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που χρειαστεί. Επίσης ο αγώνας καλύπτεται από ειδικό συνεργείο που διαθέτει ασυρμάτους, προκειμένου να ενημερώνονται οι υπεύθυνοι ανά πάσα στιγμή για οτιδήποτε χρειαστεί. Επίσης θα υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό, φυσιοθεραπευτές, καθώς και πυροσβεστικό όχημα.

Όριο χρόνου
O αγώνας έχει χρονικό όριο αποκλεισμού τις πέντε ώρες (μέχρι τις 15.00′).

Μοίρασμα αριθμών ΒΙΒ Νumber
Η γραμματεία του αγώνα θα λειτουργήσει στα γραφεία του Συλλόγου Φίλων Ταϋγέτου “Η Λουσίνα”, το Σάββατο 17/12 από τις 16.00′ έως τις 20.00′ και την Κυριακή 18/12 από τις 7.45′.

Οι δρομείς καλούνται να βρίσκονται στην αφετηρία του αγώνα μέχρι και μία ώρα πριν την έναρξη (στις 9.00′).

Αποδυτήρια – χώρος φύλαξης πραγμάτων αθλητών
Σε χώρο παράπλευρα του χώρου εκκίνησης – τερματισμού στο κέντρο του χωριού, που ανήκει στην τοπική ενορία, οι δρομείς θα μπορούν να αλλάξουν, ενώ θα μπορούν με ασφάλεια να φυλάξουν τα πράγματά τους, με δική τους ευθύνη.

Έπαθλα και δώρα
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί ένα σπάνιο και πρωτότυπο μετάλλιο. Κύπελλα θα δοθούν στους τρεις πρώτους άνδρες και στις τρεις πρώτες γυναίκες της γενικής κατηγορίας, καθώς και στις εξής ηλικιακές κατηγορίες:
> ανδρών 17 – 29 ετών, 30 – 39 ετών, 40 – 49 ετών, 50 – 59 ετών, 60 & άνω
> γυναικών 17 – 39 ετών, 40 – 59 ετών και 60 & άνω.

Επίσης με το τέλος του αγώνα θα δοθούν στον κάθε δρομέα προϊόντα και αναμνηστικά, με φροντίδα των κατοίκων του Καστορείου.

Κόστος συμμετοχής
O αγώνας προσφέρεται δωρεάν από τους αρμόδιους φορείς και δεν υπάρχει κάποιο κόστος συμμετοχής.

Χρονομέτρηση
Θα υπάρχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση, με τσιπ που τοποθετείται στο πόδι. Μετά τον αγώνα το εν λόγω τσιπ επιστρέφεται.

Παροχή γευμάτων
Πριν τον αγώνα η οργανωτική επιτροπή θα προσφέρει ελαφρύ πρωινό και τσάι εντελώς δωρεάν. Μετά τον αγώνα θα προσφερθεί δωρεάν χειμωνιάτικο γεύμα στους δρομείς, καθώς και ντόπιο κρασί, ενώ όποιος επιθυμεί θα μπορεί να γευματίσει σε κάποια από τις ταβέρνες του χωριού.

Εκδρομές για τους δρομείς
Και φέτος θα οργανωθούν δύο διαφορετικές εκδρομές. Η μία θα είναι την παραμονή του αγώνα (17/12) και θα ξεκινήσει στις 8.00′ πμ από την πλατεία Καραϊσκάκη (Μεταξουργείο), έξω από το ξενοδοχείο «Stanley». Η άλλη θα πραγματοποιηθεί την ημέρα του αγώνα (18/12) και θα ξεκινήσει και πάλι από την πλατεία Καραϊσκάκη (Μεταξουργείο) στις 5.00′. Πληροφορίες σχετικά με την εκδρομή δίνονται στα τηλέφωνα 6955985506, 6936853165 (Παύλος Γορανίτης).

Δωρεάν φιλοξενία αθλητών
Για όσους αθλητές επιθυμούν να έλθουν στο Καστόρι την παραμονή του αγώνα και αδυνατούν να μείνουν σε κάποια από τα καταλύματα της περιοχής, η οργανωτική επιτροπή έχει εξασφαλίσει χώρο, που τον παρέχει η τοπική ενορία του Καστορείου. Όποιος επιθυμεί μπορεί να διαμείνει εκεί δωρεάν, ενώ υπάρχουν και ειδικά διαμορφωμένα αποδυτήρια. Τα εν λόγω καταλύματα θα είναι στη διάθεση των δρομέων από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι και την Κυριακή το απόγευμα, έως ότου αποχωρήσουν από το Καστόρι μετά το πέρας του αγώνα και των τελετών λήξεως.

Η οργανωτική επιτροπή δεν αναλαμβάνει να χορηγήσει τα είδη ύπνου (σακίδιο ύπνου, στρώμα κλπ), κι έτσι οφείλουν να μεριμνήσουν οι δρομείς.

Διαμονή αθλητών σε ξενοδοχεία
Όσοι φίλοι δρομείς επιθυμούν να έλθουν από τις προηγούμενες ημέρες στο Καστόρι, για τη διαμονή τους μπορούν να απευθυνθούν στα ξενοδοχεία του Καστορείου ή και στο γειτονικό Γεωργίτσι ή ακόμη μπορούν να διαμείνουν στη Σπάρτη, όπου υπάρχουν αρκετές επιλογές.

Δηλώσεις συμμετοχής
Συμμετοχές για τον αγώνα μπορείτε να στείλετε με τους εξής τρόπους:
– Ηλεκτρονικά στη φόρμα εγγραφής: https://results.chronolog.gr/registration.aspx?h=a640ceddc6d9e1b54ad2af7d180a732d
– στο email: kastoreios@gmail.com
– τηλεφωνικά στο 6955985506, 6936853165 (Παύλος Γορανίτης)

Θα πρέπει να αναφέρετε το όνομά σας, τον σύλλογο που τυχόν ανήκετε και την ηλικία σας.

Οι συμμετοχές θα κλείσουν στις 700.

Περαιτέρω πληροφορίες
Για οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες επιθυμείτε σχετικά με τον αγώνα και την περιοχή, μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 6955985506, 6936853165 (Παύλος Γορανίτης), 6977719682 (Γιώργος Οικονομάκης) ή στον διαδικτυακό τόπο tokastori.wordpress.com.

Αγώνες παίδων
Όπως προαναφέρθηκε, και φέτος θα γίνουν οι δύο αγώνες παιδιών, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν μετά την εκκίνηση του ημιμαραθωνίου:

1) Αγώνας 1 χλμ για παιδιά δημοτικού: Θα ξεκινήσει στις 11.00′ στη διαδρομή πλατεία Καστορείου – Άγιος Μάμμας – πλ. Καστορείου.

2) Αγώνας 3 χλμ για παιδιά γυμνασίου και α΄ τάξης λυκείου: Θα ξεκινήσει στις 11.15′ στη διαδρομή πλατεία Καστορείου – Καστρί – πλ. Καστορείου.

Σε όλα τα παιδιά και των δύο αγώνων θα δοθεί αναμνηστικό μετάλλιο. Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνουν δεκτές πριν τον αγώνα.

Συνοπτικά το πρόγραμμα των αγώνων

Σάββατο 17/12
– 8.00′: Αναχώρηση διήμερης εκδρομής από πλ. Καραϊσκάκη (Μεταξουργείο)
– 12.00′: Αναμενόμενη ώρα άφιξης πούλμαν διήμερης εκδρομής και τακτοποίηση δρομέων στα ξενοδοχεία ή στα δημόσια κτίρια όπου θα φιλοξενηθούν, ανάλογα με τις επιθυμίες τους.
– 12.00′: Εκδρομή διάρκειας περίπου 3 ωρών στο φαράγγι των Μύλων, υπό την οδήγηση του Συλλόγου Φίλων Βορ. Ταϋγέτου “Η Λούσινα”.
– 16.00′: Άνοιγμα γραμματείας για παραλαβή chip και BIB Number.
– 17.00′ – 19.00′: Συζήτηση με θέμα “Τι συμαίνει δρομέας και τα οφέλη στην υγεία των ανθρώπων” στο πολιτιστικό κέντρο Μπακή, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Καστορείου.
– 19.00′: Προγραμματισμένη έναρξη χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένης μίνι συναυλίας.
– 20.00′: Κλείσιμο γραμματείας.

Κυριακή 18/12
– 5.00′: Αναχώρηση μονοήμερης εκδρομής από πλ. Καραϊσκάκη (Μεταξουργείο).
– 7.45′: Άνοιγμα γραμματείας για παραλαβή τσιπ και BIB Number.
– 9.00′: Αναμενόμενη ώρα άφιξης πούλμαν μονοήμερης εκδρομής.
– 10.00′: Εκκίνηση ημιμαραθωνίου δρόμου.
– 11.00′: Εκκίνηση αγώνα 1.000 μέτρων για παιδιά δημοτικού.
– 11.15′: Εκκίνηση αγώνα 3.000 μέτρων για παιδιά γυμνασίου και α΄ λυκείου.
– 12.00′: Αναμενόμενη ώρα άφιξης πρώτου δρομέα.
– 15.00′: Λήξη ορεινού ημιμαραθωνίου.
– 15.05′: Απονομές – τελετή λήξης.
– 16.15′: Αναχώρηση εκδρομέων για Αθήνα.

Εναλλακτική διαδρομή σε περίπτωση κακοκαιρίας
Σε περίπτωση σφοδρής κακοκαιρίας (έντονη βροχόπτωση) και επειδή η ασφάλεια των αθλητών είναι πάνω από όλα, ο αγώνας δεν θα ακυρωθεί, αλλά θα πραγματοποιηθεί σε εναλλακτική διαδρομή μέσα στο βουνό, αλλά σε δασικούς δρόμους, που εγγυώνται την ασφάλειά σας, και δεν θα διατρέξετε κανέναν κίνδυνο. Η εν λόγω διαδρομή που θα ακολουθηθεί θα είναι από την πλατεία του Καστορείου μέχρι τη Λουσίνα και επιστροφή – συνολική απόσταση 20,55 χλμ. Σε κάθε περίπτωση όμως θα εξαντληθούν όλες οι πιθανότητες προκειμένου να τρέξετε στα πανέμορφα μονοπάτια του Ορεινού Ημιμαραθωνίου. Η τελική απόφαση σε περίπτωση κακοκαιρίας θα παρθεί από την οργανωτική επιτροπή την τελευταία στιγμή.

Διοργανωτές
Συνδιοργανωτές του αγώνα είναι ο Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Σπάρτης, ο Σύλλογος Φίλων Ταϋγέτου “Η Λουσίνα”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστορείου “Ο Πολυδεύκης”, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βορείου Λακεδαίμονος, η Αθλητική Ένωση Πελλάνας – Καστορείου, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Καστορείου “Ο Κάστωρ”, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου Καστορείου, η ΛΕΦΩΣ, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης, το 300ό Σύστημα Προσκόπων Σπάρτης, η ομάδα “Ετοιμοκλής” και οι Σπαρτιάτες Δρομείς.