Στις 6 Ιουνίου το πρώτο TEDxSparta

TEDxSparta logo

TEDxSparta logo

Το πρώτο TEDxSparta διοργανώνεται στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού το Σάββατο 6 Ιουνίου στις 20.00΄. Όσοι δεν καταφέρουν να παραστούν θα μπορέσουν να το παρακολουθήσουν ζωντανά σε online web streaming από την επίσημη ιστοσελίδα http://2015.tedxsparta.com.

Το TED σημαίνει Tεχνολογία, Ψυχαγωγία, Τέχνη (Technology Entertainment Design), αλλά επεκτείνεται και σε ένα ευρύτερο φάσμα, το οποίο προσφέρει γνώση από εμπνευσμένους στοχαστές του κόσμου. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, αφιερωμένη στις “ιδέες που αξίζει να διαδοθούν”.

Ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 1984 ως ένα συνέδριο που στόχο είχε να φέρει σε επαφή διαφορετικούς κόσμους. Μεταξύ των πολλών πρωτοβουλιών του TED, βασικό ρόλο παίζουν τα προγράμματα TEDx. Το “x” δηλώνει την αυτοοργάνωση τοπικών και ανεξάρτητων εκδηλώσεων με εξαίρετους ομιλητές και σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία.

Τι είναι το TEDxSparta;

Πρόκειται για το πρώτο TED event που πραγματοποιείται στη Σπάρτη και το πρώτο στη χώρα που θα φιλοξενηθεί σε πολιτιστικό χώρο του Δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού. Είναι μία ανεξάρτητη εκδήλωση με μορφή αυτοοργάνωσης από νέους ανθρώπους με όραμα και φιλοδοξίες. Η σύσταση της ομάδας αποσκοπεί στο να δημιουργήσει μία ένωση με ορίζοντα και προοπτική δράσεων για αντίστοιχες ομάδες συμπολιτών και νέων ανά τη χώρα.

Στόχος για το TEDxSparta είναι να αποτελέσει ετήσιο σημείο συνάντησης για τους πολίτες, πολιτιστικό υπόβαθρο για την τοπική κοινωνία και δίαυλο ιδεών που αξίζει να διαδοθούν. Το TEDxSparta στοχεύει στην ισότητα, με σκοπό να συμπεριλάβει όλες τις κοινωνικές ομάδες στον παγκόσμιο αυτό θεσμό.

Η θεματική που επιλέχθηκε είναι το “imprint’’, το αποτύπωμα. Πώς δηλαδή κάποιος άνθρωπος αποτυπώνει τον εαυτό του σε κάτι που υπάρχει πριν από αυτόν, με το προσωπικό του χαρακτηριστικό.

Εισάγοντας δε τη διερμηνεία κωφών, το επικοινωνιακό υλικό σε σύστημα braille, και την ιστοσελίδα προσβάσιμη σε τυφλούς χρήστες, η εκδήλωση συνοδεύεται από ένα βιωματικό έκθεμα αφής σε μοντέλο 3dprinter.

Παρουσιάζει η ηθοποιός Φλώρα Καλομοίρη. Οι ομιλητές, προσωπικότητες διαφορετικών κλάδων, έρχονται να εμπνεύσουν εξιστορώντας τα αποτυπώματα της πορείας τους, και είναι άτομα σαν κι εμάς, άνθρωποι που απέδειξαν το ιδιαίτερο της ύπαρξής τους πιστεύοντας στη σημαντικότητα της διαφορετικότητας.

Λίστα ομιλητών

Παναγιώτης Σκουλής (Φειδιππίδειο & Σπάρταθλον)

Δημήτρης Αθανασόπουλος (Hellenic Enterpreneurship Awards | Libra Group)

Βασίλης Βηλαράς (Θέατρο Κωφών Ελλάδος)

Στάθης Στασινόπουλος (The Folding Project)

Λεωνίδας Βαρδάκας (Ιχθυολόγος του Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών)

Γιάννης Γεροντίδης (g-fish)

Γεωργία Κακούρου – Χρόνη (Επιμελήτρια Κουμανταρείου Πινακοθήκης Σπάρτης – Παραρτήματος Εθνικής Πινακοθήκης)

Fahd Kassem (Tip the Chef & Chef Bank)

Special guest η Αργυρώ Καραβίνου (Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών Ελλάδος).

Για περισσότερα νέα, ανακοινώσεις και εξελίξεις, ακολουθήστε το TEDxSparta στο facebook και το twitter.

Χορηγός επικοινωνίας είναι το www.laconialive.gr.