Στον αέρα και πάλι η μεταφορά μαθητών με ταξί

mathites

mathites

 

Με διακοπή από την προσεχή κιόλας Δευτέρα απειλείται το σύνολο σχεδόν των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών με ταξί, καθώς σύμφωνα με πληροφορία που επικαλούνται οι μεταφορείς υπάρχει εμπλοκή στην ομαλή πληρωμή τους. Διαβάστε την αναλυτική τοποθέτηση των σωματείων και κοινοπραξιών ταξί, που εξηγεί αναλυτικά την όλη υπόθεση καλώντας την Περιφέρεια να αναλάβει τις ευθύνες τις και να πάρει θέση έως αύριο Παρασκευή:

“Με την παρούσα επιθυμούμε να ενημερώσουμε τους μαθητές και τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς και τους αρμόδιους ότι, ως φαίνεται, η μεταφορά μαθητών στη Λακωνία μπαίνει για ακόμη μια φορά σε απρόβλεπτη και μεγάλη περιπέτεια με αβέβαιη έκβαση. Η όλη υπόθεση συνιστά ένα θρίλερ δίχως τελειωμό και με μόνιμα θύματα τους μεταφορείς ταξί και φυσικά τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Ενώ η μεταφορά των μαθητών με ταξί έχει ξεκινήσει και αποκατασταθεί σταδιακά από τα μέσα του περασμένου Οκτώβρη, ουδεμία σύμβαση έχει υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας και των μεταφορέων εκμεταλλευτών ταξί, για όλα τα δρομολόγια που έχουν κατακυρωθεί σε κάθε ένα -φυσικό ή νομικό- πρόσωπο με σχετικές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τούτο συμβαίνει διαχρονικά σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, δηλαδή το να εκτελείται έργο μεταφοράς μαθητών χωρίς πρώτα να έχει υπογραφεί η απαραίτητη σύμβαση, και, βεβαιότατα, καταδεικνύει περίτρανα την αδυναμία, την προχειρότητα και την ανεπάρκεια της διοίκησης, κάθε μορφής και έκφανσης, η οποία διοίκηση εξαϋλώνει ή μεταθέτει την ευθύνη για την καθυστέρηση, το αλαλούμ και τα μηδενικά αποτελέσματα, αόριστα, σε όλους τους άλλους και ποτέ στην ίδια. Πάντως, η κεντρική διοίκηση, το υπουργείο δηλαδή, μη μπορώντας να αντιδράσει, σ’ αυτήν την περίπτωση, με σχετικές τροπολογίες νομιμοποιούσε και άνοιγε το δρόμο για την πληρωμή δρομολογίων που εκτελούνταν χωρίς να έχει υπογραφεί πρώτα σύμβαση, δεδομένου ότι για τούτο οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι μεταφορείς που, καλή τη πίστει, προτάσσοντας το συμφέρον των μαθητών, ξεκινούσαμε να εκτελούμε τη μεταφορά των μαθητών χωρίς τη σύναψη των απαιτούμενων συμβάσεων.

Έτσι και ενώ όλοι οι μεταφορείς ταξί της Λακωνίας αναμένουμε εδώ και εβδομάδες να κληθούμε για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων για τα δρομολόγια που -όπως προαναφέραμε- ήδη εκτελούμε από τα μέσα του περασμένου Οκτώβρη, προχθές Παρασκευή 23/1/2015 γίναμε γνώστες πληροφορίας ότι ο αρμόδιος επίτροπος της Υπηρεσίας Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αρμόδιος για την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, έκρινε ότι για το μεγαλύτερο μέρος των δρομολογίων που εκτελούνται κωλύεται η συμβασιοποίησή τους, για μη τήρηση, κατ’ αυτόν, των προβλεπόμενων διαδικασιών κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και κατακύρωσης των συγκεκριμένων δρομολογίων στους αναδόχους μεταφορείς. Τούτο σημαίνει ότι πέραν του κωλύματος για τη συμβασιοποίηση αυτών, ασφαλώς, μπλοκάρει και η ομαλή πληρωμή τους, από χρήματα που έχει ήδη στα ταμεία της η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας.

Είναι προφανές ότι η εμπλοκή αυτή δημιουργεί νομικό κενό στην περαιτέρω συνέχιση εκτέλεσης του συνόλου σχεδόν των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών με ταξί, αφού με την απόφαση του επιτρόπου 210 και πλέον δρομολόγια βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Η απόφαση του επιτρόπου, κατά την άποψή μας, λανθασμένα εντοπίζει και ορίζει κώλυμα συμβασιοποίησης των δρομολογίων με την αιτιολογία ότι δεν ήταν σύννομη η τροποποίηση όρων της αρχικής διακήρυξης του πρόχειρου διαγωνισμού, και τούτο διότι δεν έλαβε υπόψη τα οριζόμενα της παραγράφου 1 του δέκατου εβδόμου άρθρου του ν. 4286/14 όπου: «Εάν και μετά τους πρόχειρους διαγωνισμούς του άρθρου 49 του ν. 4274/2014 (Α΄147) παραμένουν αδιάθετα δρομολόγια, η Περιφέρεια δύναται, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, να προσφύγει σε διαδικασία με διαπραγμάτευση με τους ίδιους ή με τροποποιημένους όρους είτε για ομάδες δρομολογίων είτε για μεμονωμένα δρομολόγια. Από την εγκατάσταση των νέων περιφερειακών αρχών και μέχρι τη συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής, τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία αποφάσεις λαμβάνουν ο περιφερειάρχης ή ο αντιπεριφερειάρχης της οικείας Περιφερειακής Ενότητας».

Ευελπιστούμε να ευδοκιμήσει και να γίνει αποδεκτή η προσφυγή που ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες μας, να καταθέσει η Περιφέρεια στο Ελεγκτικό Συνέδριο κατά της απόφασης του επιτρόπου. Αυτή η προσφυγή, καθώς οι νομικές ενέργειες στις οποίες, μετά την κοινοποίηση της απόφασης, θα προβούμε και εμείς, θα κριθούν αρκετά αργότερα. Μέχρι τότε όμως τη μεταφορά μαθητών στα συγκεκριμένα δρομολόγια δεν την καλύπτουν οι σχετικές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και η εκτέλεση των δρομολογίων αυτών δεν καλύπτεται από νομικό πεδίο και θα πρέπει να διακοπεί.

Όλοι οι μεταφορείς, προτάσσοντας, όπως πάντα άλλωστε, το συμφέρον των μαθητών, από σήμερα Τρίτη 27 Ιανουαρίου και μέχρι και την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015, και προκειμένου να μην δημιουργήσουμε αναστάτωση στους μαθητές και στους γονείς τους, θα εκτελέσουμε τα δρομολόγια κανονικά και με δική μας ευθύνη, την οποία βέβαια θα αναζητήσουμε, και γι’ αυτά τα δρομολόγια, καθώς φυσικά και για τα ήδη εκτελεσθέντα, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην περίπτωση μη ευδοκίμησης της προαναφερόμενης προσφυγής.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Περιφέρεια πρέπει να λάβει άμεσα, τώρα θέση, επ’ αυτού του σοβαρότατου θέματος, να δώσει συγκεκριμένες οδηγίες προς όλους τους μεταφορείς, να πράξει τα απαραίτητα, και, σε καμία περίπτωση, να μην επιχειρήσει να ακολουθήσει τακτική Πόντιου Πιλάτου, σφυρίζοντας αδιάφορα, κοινοποιώντας απλά στους μεταφορείς την απόφαση του επιτρόπου και αφήνοντας την ερμηνεία και την ευθύνη περαιτέρω μεταφοράς ή μη σε όλους εμάς.

Αν μέχρι την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015 δεν υπάρχουν δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις τέτοιας μορφής που θα διασφαλίζουν όλους τους μεταφορείς για το επιτρεπτό, το νόμιμο και το ασφαλές της συνέχισης της εκτέλεσης των συγκεκριμένων δρομολογίων με, ακριβώς, τους ίδιους όρους που αυτά κατακυρώθηκαν σε κάθε μεταφορέα, το σύνολο των μεταφορέων εκμεταλλευτών ταξί θα αναγκαστούν να διακόψουν την εκτέλεσή τους.

27 Ιανουαρίου 2015

Για το Σωματείο Ταξί Σπάρτης, ο πρόεδρος Παναγιώτης Μπαρέλος

Για τον Συνεταιρισμό Γυθείου, ο πρόεδρος Δημήτρης Τζανάκος

Για το Σωματείο «Ο Ευρώτας», ο πρόεδρος Ιωάννης Μαρτσούκος

Για την Ένωση «Ε.Λ.Ι.Α.», ο πρόεδρος Γιώργος Περδίκης

Για την Κοινοπραξία Σπάρτης, ο διαχειριστής/εκπρόσωπος Βαγγέλης Ρετσινάς

Για την Κοινοπραξία Μέσα Μάνης, ο διαχειριστής/εκπρόσωπος Πέτρος Μορφίρης”.