Στον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης στέφονται για βοήθεια οι φοιτητές του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων

Το διοικητικό συμβούλιο του φοιτητικού συλλόγου του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων (πρώην Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ του ΤΕΙ Πελοποννήσου) απέστειλε επιστολή προς τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης παραθέτοντας τα βασικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του τμήματος και απαιτούν άμεσης αντιμετώπισης.

Όπως υποστηρίζουν οι φοιτητές το κρισιμότερο πρόβλημα που βιώνει το τμήμα είναι η έλλειψη διδακτικού προσωπικού που έχει ως αποτέλεσμα πολλά μαθήματα των ενεργών οδηγών σπουδών (ΤΕΙ και Πανεπιστημίου) να μην προσφέρονται, ή να προσφέρονται τυπικά αλλά να διδάσκονται με μεγάλες καθυστερήσεις (μέχρι και οκτώ διδακτικών εβδομάδων στο τρέχον χειμερινό εξάμηνο). Επιπλέον τα εργαστηριακά σκέλη των μαθημάτων καταργούνται ή μετατρέπονται σε ασκήσεις πράξεις (χωρίς τμήματα και χρήση εξοπλισμού από τους φοιτητές), υποβαθμίζοντας περαιτέρω το επίπεδο των σπουδών.

Αναλυτικά αναφέρουν “υπάρχουν τέσσερις ενεργοί οδηγοί σπουδών που αφορούν τους φοιτητές του πρώην τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ και ένας που αφορά τους νέους εισαχθέντες του νυν τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων. Το υπάρχον διδακτικό προσωπικό, πέντε μέλη ΔΕΠ (μετά την πρόσφατη μετακίνηση του έκτου μέλους σε άλλο τμήμα του πανεπιστήμιού Πελοποννήσου) και δύο μέλη ΕΤΕΠ (τεχνικό/εργαστηριακό προσωπικό) επαρκούν μετά βίας για την διεκπεραίωση του ενός τρίτου των μαθημάτων των παραπάνω οδηγών σπουδών.

Τα διδακτικά κενά καλύπτονται εν μέρει με εξωτερικούς συνεργάτες μέσω ΕΣΠΑ και ΠΔ 407, όμως και εδώ οι θέσεις που διατίθενται στο τμήμα υπολείπονται σημαντικά των πραγματικών αναγκών.

Στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, το τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων προσέλαβε εννέα καθηγητές 407, από τους οποίους οι έξι είναι για το τρέχον (χειμερινό) εξάμηνο και οι υπόλοιποι τρεις για το επόμενο (εαρινό) εξάμηνο. Αυτές οι θέσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν όλα τα μαθήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν (αν δε χαθεί καμία θέση 407) ακάλυπτα 22 μαθήματα στο χειμερινό και 15 στο εαρινό εξάμηνο. Αυτό έχει ως συνέπεια αρκετοί φοιτητές να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους. Κατά τη γνώμη μας αν όλο αυτό γίνεται σκόπιμα, θεωρείται σκάνδαλο. Είναι αδιανόητο η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (σύγκλητος, πρύτανης και αντιπρύτανης) να μη μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των οδηγών σπουδών του τμήματος. Το πρόβλημα αυτό συμβαίνει τα δύο τελευταία έτη. Υπάρχουν μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις προκηρύξεων 407 σε σχέση με άλλα ιδρύματα, δεν διατίθενται αρκετές πιστώσεις από το υπουργείο, και κατά την γνώμη μας δεν κατανέμονται σωστά από το ίδρυμα. Παλαιότερα το τότε ΤΕΙ Πελοποννήσου κάλυπτε τις ανάγκες του τότε τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής με ωρομίσθιους καθηγητές, οι οποίοι πληρωνόντουσαν από τα αποθεματικά του ιδρύματος. Θεωρούμε ότι κάτι ανάλογο πρέπει να συμβεί και τώρα.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί, ότι η γραμματεία του τμήματος, η οποία υποστηρίζει διοικητικά το τμήμα με υπερπροσπάθεια (υπερβαίνοντας καθημερινά το προβλεπόμενο ωράριο), δέχτηκε μείωση του προσωπικού της κατά 50%, κάτι που έχει ολέθριες επιπτώσεις στην λειτουργία της”.