Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι…

του Σταμάτη Παπαδάτου


Η χώρα, οι πολίτες βρισκόμαστε γενικά σε μια “στάση αναμονής”. Μπορεί να συμβαίνουν διάφορα, να προαναγγέλλονται, να σχολιάζονται πολλά, να δυσανασχετούν και να διαμαρτύρονται πολλοί, αλλά… Αλλά τίποτα!

Περιμένουμε όλοι στο ακουστικό μας! “Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι…”

Σαν να έχουμε υποκύψει στη μοίρα μας και περιμένουμε καρτερικά το μοιραίο ή που δεν ξέρουμε ή που δεν θέλουμε να ξέρουμε ποια είναι η μοίρα μας – μιλάμε πάντα για εμάς τους πολίτες, σε συνδυασμό με τη χώρα – και περιμένουμε να διαπιστώσουμε τι μας περιμένει.

Ή που έχουμε ταυτιστεί πλέον με το “περιμένω και υπομένω” και έχουμε ανέλθει σε τέτοια επίπεδα… νιρβάνας, που “οκ”, ότι είναι να ’ρθει θε να ’ρθει, αλλιώς θα προσπεράσει.

Το αίσθημα ανασφάλειας πλανάται και εκείνο που προέχει είναι να βρούμε την αιτία του κακού που δεν είναι άλλη, όπως ομολογούν κορυφαίοι επιστήμονες, από την υποχώρηση των ηθικών αξιών.

Με άλλα λόγια η ευμάρεια και ευζωία οδηγεί το σημερινό πολιτικό κυβερνητικό κατεστημένο στην άπληστη και ακόρεστη απολαυστική ζωή σε βάρος των πολιτών.

Στο όνομα της ελκυστικής ιδέας της ελευθερίας απαιτούμε όλοι δικαιώματα, και τα πλέον απίθανα, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη, ότι τα δικά μας δικαιώματα σταματούν εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα των άλλων. Η ευμάρεια και η ευζωία και γενικά η υλιστική θεώρηση της ζωής και ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός οδηγούν στον απανθρωπισμό.

Η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή της. Περιγράφει ένα μέλλον με μειώσεις μισθών και εμπέδωση πρακτικών εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε συνθήκες γενικευμένης ανασφάλειας. Όσο επιμένει στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, επιδοτεί την ανεργία. Όσα λεκτικά σχήματα και αν επιστρατεύσει.

Συνεπώς προσφέρουν αρνητική υπηρεσία στην κοινωνία και στον πολιτισμό οι λεγόμενοι προοδευτικοί νεοφιλελεύθεροι που υποστηρίζουν τον άκρατο φιλελευθερισμό.

Τη μονομερή έξαρση δηλαδή της διεκδίκησης δικαιωμάτων χωρίς τον αντίστοιχο τονισμό του σεβασμού των δικαιωμάτων των άλλων.

Γιατί έτσι ο άνθρωπος αποθηριώνεται και η κοινωνία μεταβάλλεται σε μπερδεμένο κουβάρι.