Στον κρατικό μηχανισμό στρέφουν τις ελπίδες τους οι εσπεριδοπαραγωγοί

Χθες Κυριακή 17/4, κατόπιν πρωτοβουλίας του Αγροτικού Συλλόγου Ευρώτα, συγκεντρώθηκαν στη Σκάλα οι τρεις βουλευτές του νομού, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των δήμων Ευρώτα και Μονεμβασίας, καθώς και εκπρόσωποι ομάδων παραγωγών, εξαγωγείς εσπεριδοειδών και πλήθος αγροτών.

Κατά την εισήγηση του εκπροσώπου του αγροτικού συλλόγου τέθηκε το φλέγον θέμα της μη απορρόφησης της παραγωγής των εσπεριδοειδών και ειδικότερα η υποτονική απορρόφηση της παραγωγής του μανταρινιού ποικιλίας ορτανίκ, αλλά και οι δυσοίωνες προβλέψεις και για το πορτοκάλι ποικιλίας βαλέντσια. Αναλύθηκαν επίσης οι λόγοι που έχει σταματήσει η εξαγωγή των αγροτικών προϊόντων σε παραδοσιακές για την Ελλάδα αγορές όπως η Ρωσία (εμπάργκο , διεθνής κρίση κ.ά.).

Στη γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε τοποθετήθηκαν οι βουλευτές και όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων. Συμφωνήθηκαν κοινές ενέργειες από τους κ.κ. Αραχωβίτη, Δαβάκη, Γρηγοράκο, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας και των δήμων, συλλόγων, ομάδων παραγωγών και εξαγωγέων προς το υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να ενεργοποιηθούν οι υπηρεσίες των πρεσβειών. Αποφασίστηκε επίσης η διερεύνηση κρατικών ενισχύσεων (de minimis) και η άμεση τεκμηρίωση του αιτήματος προς τον ΕΛΓΑ.