Στον Πάρνωνα στο τέλος της εβδομάδας η 10η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων

Η Αστρονομική Ένωση Σπάρτης “Διός Κούροι” προσκαλεί όλους στη 10η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων, που θα διεξαχθεί στον Πάρνωνα από τις 29 έως και τις 31 Ιουλίου.

Οι αντίστοιχες εξορμήσεις ξεκίνησαν το 2006 και όλο αυτό το διάστημα καθιερώθηκαν στη συνείδηση όλων των ερασιτεχνών αστρονόμων ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα κάθε χρονιάς. Το πρόγραμμα της 10ης ΠΕΕΑ περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες με κεντρική τη νυχτερινή αστρονομική παρατήρηση στους κατασκότεινους ουρανούς του Πάρνωνα, αλλά και ηλιακή παρατήρηση, πρακτικά εργαστήρια, μαθήματα ουρανογραφίας, ομιλίες προσκεκλημένων, πεζοπορία στα μονοπάτια του Πάρνωνα, δημιουργική απασχόληση παιδιών αστρονομικού περιεχομένου, bazaar μεταχειρισμένων αστρονομικών ειδών και πολλά άλλα. Σκοπός επίσης είναι να υπάρξουν και πολλές καινοτομίες που θα δώσουν νέο αέρα στις εξορμήσεις.

Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος, αστροφυσικός, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, είναι ο κεντρικός προσκεκλημένος ομιλητής της 10ης ΠΕΕΑ. Η ομιλία του με τίτλο “Από τη γένεση στον κατακλυσμό” θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Ιουλίου πριν την έναρξη της βραδινής παρατήρησης.

Εξάλλου η δρ Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού, συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 29 Ιουλίου, πριν την έναρξη της βραδινής παρατήρησης, ομιλία με τίτλο “Μαγνητικές καταιγίδες στο ηλιακό μας σύστημα”.

Η ιστοσελίδα της εξόρμησης είναι η astroexormisi.gr, όπου υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής και το πλήρες πρόγραμμα.