Στους δήμους που ξανακάνουν χωματερές τους αποκατεστημένους ΧΑΔΑ θα μετακυλίει η Περιφέρεια τα πρόστιμα της EE

“Στους δήμους οι οποίοι μετατρέπουν σε χωματερές τους αποκατεστημένους ΧΑΔΑ, εναποθέτοντας εκ νέου σε αυτούς σκουπίδια, θα μετακυλίει στο εξής η Περιφέρεια Πελοποννήσου τα πρόστιμα που θα της επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση”, αυτό τόνισε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερέων Αποβλήτων) Πελοποννήσου Σταύρο Αργειτάκο, με τον οποίον συναντήθηκε χθες Πέμπτη 5 Μαρτίου, στην Σπάρτη.

“Η Περιφέρεια δεν μπορεί πλέον να πληρώνει πρόστιμα για αποκατεστημένους ΧΑΔΑ που επαναχρησιμοποιούνται ως χωματερές. Τα πρόστιμα θα μετακυλίονται άμεσα από την περιφέρεια στους δήμους. Ενας αποκατεστημένος ΧΑΔΑ, με χρήματα της Περιφέρειας, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται και πάλι ως ΧΑΔΑ. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι εμπλεκόμενοι 6 – 7 δήμοι θα λάβουν ένα σχετικό έγγραφο και θα κληθούν να πληρώνουν τα πρόστιμα άμεσα. Διαφορετικά, θα αναλαμβάνουν οι κατά τόπους ΔΟΥ στις οποίες θα βεβαιώνεται το μη καταβληθέν πρόστιμο” σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Εξάλλου, ο κ. Νίκας ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου σχετικά με την πορεία του θέματος της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Παράλληλα, πρότεινε στον κ. Αργειτάκο τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του ΦοΔΣΑ προκειμένου άμεσα να ενταθεί η ανακύκλωση. Στο πλαίσιο της εν λόγω σύμβασης, η Περιφέρεια θα αναλάβει την δαπάνη που απαιτείται ώστε να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση των ενεργειών για την ανακύκλωση. “Θα γίνει καμπάνια από τα μέσα ενημέρωσης, όλα θα γίνουν με τη συνεργασία Περιφέρειας, ΦοΔΣΑ και δήμων. Δεν θέλουμε ίχνος σκιας στη σχέση της Περιφέρειας με τους δήμους πάνω σε αυτό το θέμα” σημείωσε ο περιφερειάρχης.