Στούπα: Ενημερωτική εκδήλωση κόντρα στις ανεμογεννήτριες της Μάνης

Ενημερωτική εκδήλωση για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη χερσόνησο της Μάνης πραγματοποιήθηκε χθες από τον δήμο Δυτικής Μάνης στο πολιτιστικό κέντρο Στούπας. Συνδιοργανωτές ήταν ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος (ΠΕΡΙΠΟΛΟ) Μάνης και ο σύλλογος “Γαία” Δυτικής Μάνης.

Αρχικά υπήρξε προβολή του ντοκιμαντέρ “Ο Ασκός του Αιόλου” του Νασίμ Αλατράς. Πρόκειται παραγωγή του 2015, η οποία έγινε μετά από ενδελεχή δημοσιογραφική έρευνα σχετικά με τη δημιουργία αιολικών πάρκων σε όλη τη χώρα: στην Κρήτη, στη Μάνη, στις Κυκλάδες.

Μετά την προβολή ακολούθησε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση. Όπως αναφέρει ο ΠΕΡΙΠΟΛΟ, “καταρχήν τονίστηκαν οι επιπτώσεις από την υποβάθμιση της Μάνης σε βιομηχανική περιοχή αιολικών πάρκων με την επικείμενη εγκατάσταση των πρώτων 42 ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου στην κορυφογραμμή του Σαγιά, επιπτώσεις με μη αναστρέψιμες συνέπειες στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα λεγόμενα συνοδά έργα, στη διάνοιξη «τυφλών» βουνόδρομων (στον Πύρριχο και στον Δρύαλο) στην οποία έχει ήδη προβεί ο δήμος Ανατολικής Μάνης, διανοίξεις πλάτους 20μ (!) περιφερειακά των προβλεπόμενων θέσεων των αιολικών. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε σχετικά με το παράδοξο (;) της θετικής ανταπόκρισης του δημάρχου κ. Ανδρεάκου προς τις εταιρείες «Σαγιάς ΑΕ» και «Μακρυλάκκωμα ΑΕ» (όμιλος Κοπελούζου), την ώρα που σχεδόν όλες οι δημοτικές αρχές από άκρη σε άκρη της χώρας μας τοποθετούνται ξεκάθαρα ενάντια στα βιομηχανικά αιολικά πάρκα στον τόπο τους, πρωτοστατώντας στους αγώνες των τοπικών κοινωνιών”.

“Κατά τη συζήτηση”, ενημερώνει ακόμη ο ΠΕΡΙΠΟΛΟ, “αναφέρθηκε η ανάγκη σύνδεσης του αγώνα ενάντια στους δασικούς χάρτες και στις β-ΑΠΕ σε ολόκληρη τη Μάνη, καθώς και η ανάγκη συντονισμού με τους αγώνες στην Πάρο, Νάξο, Άνδρο, Τήνο, στο Ρέθυμνο, στην Κάρυστο, στο νότιο Πήλιο, όπου φέτος την άνοιξη οι τοπικές κοινωνίες “βράζουν” μπροστά στα σχέδια υποβάθμισής τους σε βιομηχανικές περιοχές αιολικών πάρκων”.

Κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης έγινε αναφορά και στην ανησυχία και αντίθεση του τουριστικού κλάδου.

Επίσης, η επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων δρ Ξένη Αραπογιάννη με επιστολή της απηύθυνε χαιρετισμό, όπου μεταξύ άλλων τόνιζε ότι “η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις απάτητες κορυφές του Ταϋγέτου με την απίστευτη και οριστική αλλοίωση της ανεπανάληπτης ομορφιάς φυσικού περιβάλλοντος δεν πρέπει να επιτραπεί -και μάλιστα στο όνομα της υποτιθέμενης προόδου, της σύγχρονης τεχνολογίας ή του… μακροπρόθεσμου οφέλους που διατείνονται οι υποστηρικτές τους”.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος κ. Κουλουμπέρης κοινοποίησε στην εκδήλωση χθεσινή επιστολή του δημάρχου Δυτικής Μάνης προς την Περιφέρεια, όπου τονίζεται ότι “ως δημοτική αρχή Δυτικής Μάνης είμαστε σαφώς αντίθετοι με τη δημιουργία και λειτουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο σύνολο της γεωγραφικής ενότητας της Μάνης (…) καθώς συμφωνούμε στο ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της μοναδικής αισθητικής και αρχιτεκτονικής της περιοχής μας αλλά και του σπάνιου πλούτου της σε πανίδα και χλωρίδα”.

Από την πλευρά του, ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης αναφέρθηκε στην κλιμάκωση του αγώνα του ενόψει της συζήτησης της ένστασης στο ΣτΕ (26 Απριλίου) και υπογράμμισε πως δεν πτοείται από τις αρνητικές αποφάσεις των κεντρικών οργάνων του υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα, που δεν υιοθέτησε τις εισηγήσεις των αρμόδιων τοπικών Εφορειών της Λακωνίας. “Ο αγώνας μας πλέον κρίνεται από την άμεση ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών, όχι μόνο στη Μάνη, αλλά και όπου ανθίζουν οι αντιστάσεις ενάντια στον πολιτισμό της εκμετάλλευσης και της απληστίας!” κατέληξε ο ΠΕΡΙΠΟΛΟ.