Στο επίκεντρο τα προβλήματα της εσπεριδοπαραγωγής

Portokalies

Portokalies

Σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών του νομού Λακωνίας πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού κ. Πάρι Κουκουλόπουλου.

Συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, η βουλευτής της ΝΔ στη Λακωνία κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ κ. Δημήτρης Μελάς, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα, εκπρόσωποι των ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών εσπεριδοειδών του νομού και χυμοποιοί.

Κατά τη συζήτηση επισημάνθηκε η υποστήριξη της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών με την ένταξη των πορτοκαλιών στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων που συμπεριλήφθησαν στην πρόταση του εθνικού φακέλου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία στάλθηκε προς έγκριση από το ΥΠΑΑΤ στην ΕΕ την 1η Αυγούστου.

Ο κ. Κουκουλόπουλος είπε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι σε στενή συνεργασία με τις ομάδες παραγωγών και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την τελική διαδικασία του τρόπου καταβολής των συνδεδεμένων ενισχύσεων, ενόψει της έγκρισης της πρότασης από την ΕΕ.

Ο κ. Γρηγοράκος τόνισε στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών εξαιτίας των βροχοπτώσεων του Νοεμβρίου και της μικροκαρπίας, ζητώντας την άμεση ενεργοποίηση του κανονισμού “de minimis” για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών. Με την πρόταση του κ. Γρηγοράκου συμφώνησαν η κ. Πατριανάκου, οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και οι αγρότες.

Ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΑΑΤ επεσήμανε σχετικά με το θέμα των ενισχύσεων από τον κανονισμό “de minimis” ότι μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης του προϊόντος, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία της ΕΕ, θα συγκροτηθεί φάκελος ο οποίος και θα κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στην αξιοποίηση των προγραμμάτων προώθησης του υπουργείου για τη διείσδυση των εσπεριδοειδών σε νέες αγορές του εξωτερικού, ενώ υπογραμμίστηκε και η αναγκαιότητα της συγκρότησης υγιών ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών για την ενίσχυση της εμπορίας, της διακίνησης και της εξωστρέφειας του κλάδου των εσπεριδοειδών, με την καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων της νέας ΚΑΠ.