Στο Μυστρά για των εορτασμό των Παλαιολογείων 2016 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στο Μυστρά βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος της δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο πλαίσιο των ερτασμών των Παλαιολογίων 2016, που τελούν υπό την αιγίδα του. Ο κ. Παυλόπουλος, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού, ανέφερε μεταξύ άλλων πως “το τρίπτυχο του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, των θεσμών και της έννομης τάξης της αρχαίας Ρώμης και της χριστιανικής διδασκαλίας είναι οι κίονες, πάνω στους οποίους στηρίζεταιω και σήμερα το αέτωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την προφητική ομολογία του Paul Valery αλλά και την άκρως ανθρωπιστική οξυδέρκεια των ιδρυτών της”.

Ο ΠτΔ υπογράμμισε πως “οι ρίζες του ευρωπαϊκού και του εν γένει δυτικού πολιτισμού φυτρώνουν πάντα στο απαράμιλλο -από πλευράς έμπνευσης και δημιουργίας- έδαφος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Όμως οφείλουμε ν’ αποδεχθούμε ότι δίχως την καθοριστική συμβολή της αρχαίας Ρώμης, της κρατικής της δομής και των πολιτισμικών της προεκτάσεων, ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και το αρχαίο ελληνικό πνεύμα δεν θα είχαν βρει το όχημα πάνω στο οποίο ταξίδεψαν για πέντε, τουλάχιστον, αιώνες. Κι ακόμη περισσότερο, όλο αυτό το -μοναδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας- πολιτισμικό αμάλγαμα θα είχε σβήσει και θ’ αποτελούσε ένα, έστω και τεράστιας αξίας, απολίθωμα στην ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού χωρίς την τελική σφραγίδα που του εναπέθεσε η βυζαντινή αυτοκρατορία και ο δικός της πολιτισμός”.

Κλείνοντας το λόγο του ευχήθηκε το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο του, “πολλώ μάλλον όταν το έργο αυτό, μέσ’ από την ανάδειξη της συνεισφοράς του βυζαντινού πολιτισμού στην, αενάως εξελισσόμενη, πορεία του πολιτισμού της Ευρώπης και, επέκεινα, της δύσης, αποτελεί θεμελιώδη δείκτη πορείας αναφορικά με το επίκεντρό του. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τον άνθρωπο, την αξία του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Prokopis Paulopoulos - Palaiologeia 2016 (5)Prokopis Paulopoulos - Palaiologeia 2016 (2)Prokopis Paulopoulos - Palaiologeia 2016 (3)Prokopis Paulopoulos - Palaiologeia 2016 (4)