Συγκεντρώθηκαν ενάντια στις αυξήσεις του νερού

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Σπάρτης η Λαϊκή Συσπείρωση και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Λακωνίας, αντιδρώντας στις προτάσεις του προεδρείου της ΔΕΥΑΣ για αύξηση στις χρεώσεις της, αυξήσεις που όπως υποστηρίζουν, σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν πάνω από 300%.

Στην ομιλία που πραγματοποίησε ο Βασίλης Σαραντόπουλος, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων και εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης στη ΔΕΥΑΣ, εξήγησε την απόφαση της παράταξης να απέχει από τη σημερινή (29/6) δια περιφοράς ψηφοφορία που συγκάλεσε το προεδρείο της ΔΕΥΑΣ και ζήτησε να βρεθεί κατάλληλος χώρος για συνεδρίαση με φυσική παρουσία. Όπως είπε “θορυβημένοι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ και η δημοτική αρχή, από την ηχηρή αντίθεση του κόσμου στις άδικες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, δεν τολμούν να ξαναφέρουν την πρόταση που φορτώνει για άλλη μια φορά τα βάρη στις πλάτες των δημοτών σε δια ζώσης συνεδρίαση”. Συμπλήρωσε ακόμη πως “η εγκύκλιος που επικαλούνται προκειμένου να γίνει δια περιφοράς συνεδρίαση αφορά θέματα με κατεπείγοντα χαρακτήρα, για τα οποία είναι αναγκαία η άμεση λήψη απόφασης και με την βάσιμη πιθανολόγηση κινδύνου εκ της αναβολής λήψης απόφασης. Στην εισήγηση της ΔΕΥΑΣ αναφέρεται ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια θα ισχύσουν από το Σεπτέμβριο, δηλαδή μετά από τρεις μήνες, οπότε δεν τίθεται θέμα άμεσης λήψης απόφασης, ούτε κινδύνου εκ της αναβολής της απόφασης”.

Εκτιμά επίσης πως “είναι αποφασισμένοι να περάσουν τις αυξήσεις με οποιοδήποτε τρόπο και ας αντιδρά η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου. Δεν τους ενδιαφέρει ο διάλογος που τόσο υποκριτικά τον επεπικαλούνται. Όσο όμως και να θέλουν να κρυφτούν πίσω από κλειστά δωμάτια από e-mails και τηλέφωνα, η Σπάρτη είναι μικρή πόλη και όλοι θα γνωρίζουν ποιοι θα ψηφίσουν την αύξηση της τιμής του νερού. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του”.

Ο κ. Σαραντόπουλος είπε μεταξύ άλλων πως “η αύξηση της τιμής του νερού συμβαδίζει με τα σχέδια των μονοπωλίων σ’ ολόκληρη την ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που δεν αφορά μόνο τις μεγάλες εταιρείες αλλά και τις μικρότερες (ΔΕΥΑ) όπως της Σπάρτης. Ιδιωτικοποίηση που θα οδηγήσει σε νέες δραματικές αυξήσεις των τιμολογίων λαϊκής κατανάλωσης, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο και αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού με γνώμονα την κερδοφορία των συγκεκριμένων μονοπωλιακών ομίλων”.