Συγκινητικό “αντίο” στο νέο μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεόκτιστο

apoxairetismos mitropoliti Theoktistou (1)

Το πρωί της Κυριακής 6 Ιουλίου, στο μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας στη Σπάρτη, τελέστηκε σε συγκινησιακό κλίμα αρχιερατικό συλλείτουργο με τη συμμετοχή του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου και του νέου μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεοκτίστου ως προεξάρχοντος. Το συλλείτουργο τελέστηκε με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής μας εκκλησίας να συγχαρεί και να αποχαιρετήσει το νέο μητροπολίτη Φωκίδος, ο οποίος κατάγεται από τη Σπάρτη και επί μία πενταετία προσέφερε τις υπηρεσίες του ως βοηθός επίσκοπος στην Ιερά Μητρόπολή μας.

Στην ομιλία του ο κ. Ευστάθιος τόνισε ότι η εκλογή τού μέχρι πρότινος επισκόπου Ανδρούσης σε μητροπολίτη Φωκίδος αποτελεί τιμή για την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης γενικότερα και τη γενέτειρά του Σπάρτη ειδικότερα. Ο σεπτός ποιμενάρχης μας επεσήμανε ότι ασπάζεται τη συγκίνηση του νέου μητροπολίτη, αφού προέστη της θείας λειτουργίας στο ναό όπου βαπτίστηκε και διακόνησε ως παιδί. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επιτυχημένη τριακονταπενταετή διακονία του κ. Θεοκτίστου στην Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, όπου παρουσίασε και πλούσιο εκπαιδευτικό έργο.

Ο σεβασμιώτατος έπλεξε το εγκώμιο του νέου μητροπολίτη Φωκίδος, κάνοντας αναφορά στο ήθος, την πνευματική αρτιότητα και τη θεολογική του κατάρτιση, ενώ παράλληλα εξομολογήθηκε πως, εάν ήταν βέβαιος ότι στο μέλλον θα τον διαδεχόταν, δε θα σκεφτόταν επ’ ουδενί τη μετάθεσή του σε άλλη μητρόπολη. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ευχήθηκε στο νέο μητροπολίτη να ποιμαίνει υποδειγματικά την Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος, ενώ όσον αφορά στην προσωπική συνεισφορά του στην ανάδειξη του κ. Θεοκτίστου σε μητροπολίτη τόνισε ότι αυτή αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αγάπης και της αναγνώρισης στο πρόσωπό του. Ως αναμνηστικό δώρο ο σεβασμιώτατος πρόσφερε στο νέο μητροπολίτη Φωκίδος ένα εγκόλπιο.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μπλάθρας, ο οποίος αποχαιρέτησε εκ μέρους των κληρικών το σεβασμιώτατο κ. Θεόκτιστο. Ο π. Γεώργιος αναφέρθηκε στην πολυετή γνωριμία του με το νέο μητροπολίτη, από την εποχή που ήταν ακόμη παιδί, τονίζοντας ότι από τότε θαύμαζε το ζήλο και την αγάπη του για το Θεό και την εκκλησία. Στη συνέχεια δώρισε στον κ. Θεόκτιστο, εκ μέρους των κληρικών του μητροπολιτικού ναού και του εκκλησιαστικού συμβουλίου, μία ποιμαντορική ράβδο.

Ο νέος μητροπολίτης Φωκίδος, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τον κ. Ευστάθιο για όσα υλικά και πνευματικά τού πρόσφερε απλόχερα την πενταετία που συνεργάστηκαν. Επιπλέον σημείωσε ότι φεύγει γεμάτος από την αγάπη και τη στοργή του ποιμενάρχη μας, τον οποίο θαυμάζει για το ψυχικό μεγαλείο, την ευπρέπειά του και το σπουδαίο πνευματικό και φιλανθρωπικό του έργο. Ο νέος μητροπολίτης Φωκίδος ζήτησε συγγνώμη από τον ποιμενάρχη μας εάν κάποια στιγμή τον πίκρανε με τη στάση ή τις άστοχες ενέργειές του, ενώ εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη και την αγάπη του ανέφερε επί λέξει: “πλέον η μητρόπολη Φωκίδος είναι και δική σας…”. Ο κ. Θεόκτιστος ευχαρίστησε ακόμη τους κληρικούς και λαϊκούς υπαλλήλους της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για την άψογη συνεργασία, καθώς και τον ευσεβή λαό για την αγάπη και τη συμπαράστασή του, υπογραμμίζοντας συγκινημένος ότι αφήνει μεγάλο μέρος της καρδιάς του στη γενέτειρά του. Τέλος τόνισε ότι θα προσεύχεται για το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης και το ίδιο παρακάλεσε να κάνουν για τον ίδιο όσοι τον αγαπούν και τον σκέφτονται.

Με την ολοκλήρωση της θείας λειτουργίας ο κ. Θεόκτιστος έκανε τη διανομή των αντίδωρων, δεχόμενος τις ευχές των παρευρισκόμενων πιστών.

Είθε ο δωρεοδότης Θεός να επιδαψιλεύει στον κ. Θεόκτιστο υγεία, πνευματική διαύγεια και δημιουργικότητα, ώστε να αφήσει, με το θεάρεστο έργο του, ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος. Οι ευχές και οι προσευχές όλων μας θα τον συνοδεύουν.