Συγκλονιστικά τα στοιχεία για τη φτώχεια στη Λακωνία

eyro

eyro

Το ΔΣ του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας, αντιλαμβανόμενο τη δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο λάκωνας με αναπηρία και η οικογένειά του λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, αποφάσισε να συγκεντρώσει επίσημα στοιχεία, ενδεικτικά της κατάστασης στο νομό μας, για το σύνολο των πολιτών. Για το σκοπό αυτό απέστειλε επιστολή στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ζητώντας τα επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των λακώνων οι οποίοι δικαιούνται να εγγραφούν στο πρόγραμμα διανομής τροφίμων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η ΔΑΟΚ απάντησε άμεσα στην επιστολή. Με έγγραφο ενημέρωσε για τους φορείς και τους δικαιούχους του προγράμματος διανομής τροφίμων έτους 2013 στη Λακωνία, σύμφωνα με την κατάταξη η οποία βασίζεται στον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των δικαιούχων του προηγουμένου οικονομικού έτους, δηλαδή του 2012.

Οι 14 συνολικά φορείς και ο αριθμός των δικαιούχων αναλυτικά:

1) Δήμος Σπάρτης με 2440 δικαιούχους,

2) Δήμος Ανατολικής Μανής με 1663,

3) Δήμος Ευρώτα με 2266,

4) Δήμος Ελαφονήσου με 217,

5) Δήμος Μονεμβασίας με 3251,

6) Γηροκομείο Σπάρτης με 87,

7) Ίδρυμα ΑμεΑ Μαγούλας 90,

8) Ίδρυμα ΑμεΑ Νεάπολης με 30,

9) Ίδρυμα ΑμεΑ Ελίκας με 24,

10) Ίδρυμα ΑμεΑ Μολάων με 70,

11) Ίδρυμα ΑμεΑ Γυθείου με 30,

12) “Βοήθεια στο σπίτι” Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης με 400,

13) Τρίτεκνοι με 400 και

14) Σωματείο ΑμεΑ Ν. Λακωνίας με 127 δικαιούχους.

Σύνολο 11.095 δικαιούχοι.

Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός της Λακωνίας είναι περίπου 90.000 άτομα, προκύπτει ότι περίπου 13% του πληθυσμού του νομού ανήκει στους δικαιούχους της διανομής τροφίμων.

Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή, αν συνυπολογιστεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή ενός πολίτη στο πρόγραμμα είναι το ατομικό του ετήσιο εισόδημα να μην ξεπερνά τις 6.200 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι σίγουρα μεγαλύτερος το τρέχον έτος, μιας και η οικονομική κρίση βαθαίνει.

Ο αριθμός γίνεται τρομακτικός, αν ληφθεί υπόψιν ότι οι περισσότεροι από τους δικαιούχους έχουν μικρότερο των 6.200 ευρώ ετήσιο εισόδημα έως και μηδενικό. Συνεπώς, ο μεγαλύτερος αριθμός των δικαιούχων του προγράμματος διανομής τροφίμων βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας όπως αυτό έχει καθοριστεί.

Είναι επίσης σίγουρο ότι ο υπερήφανος λακωνικός λαός δύσκολα και κάτω από μεγάλη πίεση δέχεται να εγγραφεί σε σχετικές λίστες κοινωνικής βοήθειας και αλληλεγγύης, όπως αυτή της διανομής τροφίμων. Άρα είναι βάσιμη η σκέψη πως υπάρχει ένας αδιευκρίνιστος, αλλά, κατά την άποψη του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Λακωνίας, μεγάλος αριθμός λακώνων πολιτών οι οποίοι δεν έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα διανομής τροφίμων, αν και τα οικονομικά τους στοιχεία το επιτρέπουν.

Είναι πράγματι συγκλονιστικά τα συμπεράσματα στα οποία μας οδηγούν τα επίσημα στοιχεία για τους δικαιούχους του προγράμματος διανομής τροφίμων και πρέπει να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση και την απασχόληση στην ΕΕ, που δόθηκε την 1η Απρίλη στη δημοσιότητα. Η έρευνα αναφέρει ότι το φάσμα της φτώχειας αντιμετωπίζει ένας στους τέσσερις έλληνες. Όμοιο είναι το συμπέρασμα της πρόσφατης έρευνας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), η οποία δημοσιεύτηκε στις αρχές Ιουνίου.

Καλούμε τους δήμους του νομού μας να λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτά τα στοιχεία, που απεικονίζουν την κατάσταση των λακώνων πολιτών, την κατάσταση των δημοτών τους.

Προτείνουμε τα δημοτικά συμβούλια να αποφασίσουν άμεσα σε συνεδρίασή τους το μηδενισμό των δημοτικών τελών και των τελών ύδρευσης στις κατοικίες των ΑμεΑ και στις κατοικίες των υπολοίπων δημοτών που υποφέρουν, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο των κατάλογο κριτηρίων τον οποίο χρησιμοποιεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να κρίνει ποιοι πολίτες δικαιούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα διανομής τροφίμων.

Καλούμε τα δημοτικά συμβούλια να μην μετακυλήσουν το κόστος της έκπτωσης των τελών στους λογαριασμούς των υπολοίπων δημοτών, προκαλώντας έριδα μεταξύ τους. Δεν πρέπει να προκληθεί διαμάχη μεταξύ των πολιτών, όπως έχει συμβεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Απεδείχθη πως η τακτική αυτή είναι καταστροφική. Ως άτομα με αναπηρία βιώσαμε αυτή την κατάσταση πολύ έντονα, διότι το πρόσχημα των αναπήρων «μαϊμού» προκάλεσε την αντιστροφή της θετικής στάσης της κοινωνίας για τα ΑμεΑ και ενίσχυσε την προσπάθεια κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους, η οποία δυστυχώς πέτυχε.

Καλούμε τους δήμους της Λακωνίας να αναζητήσουν τους πόρους για την κάλυψη του κενού, απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση, ζητώντας την ενεργοποίηση κονδυλίων τα οποία χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Και είναι αλήθεια πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει φτάσει.

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας.

Το ΔΣ του Σωματείου ΑμεΑ