Συζήτηση πάνω σε πολιτικό δοκίμιο του Δ. Χριστόπουλου

Sto risko tis krisis 3

Για το βιβλίο του Δημήτρη Χριστόπουλου “Στο ρίσκο της κρίσης: Στρατηγικές της Αριστεράς των δικαιωμάτων” είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν όσοι βρέθηκαν την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στο φιλόξενο χώρο των εκδόσεων “Ιδιομορφή”. Αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα τεκταινόμενα στη χώρα, με αφορμή το πόνημα του αναπληρωτή καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και αντιπροέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο οποίος και επισκέφθηκε για το σκοπό αυτό τη Σπάρτη.

Με συντονιστή τον ιστορικό κ. Παρασκευά Ματάλα, η συζήτηση ξεκίνησε αρχικά με τις τοποθετήσεις επί του συγγράμματος από τρεις εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας: τον γεωπόνο κ. Σταύρο Χρυσαδάκο, την εκπαιδευτικό κ. Νένα Καραγιαννοπούλου και τον αγρότη κ. Νίκο Κάβουρα. Στη συνέχεια το λόγο έλαβε Sto risko tis krisis 4ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ηλίας Νικολακόπουλος, που έδωσε το στίγμα των επιστημονικών προθέσεων του Χριστόπουλου, θίγοντας και μια σειρά πολιτικών ζητημάτων, όπως η άνοδος της ακροδεξιάς.

Στη δική του παρέμβαση ο συγγραφέας εξέφρασε την πεποίθηση πως η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα “είναι το ακραίο σύμπτωμα της ευρωπαϊκής πανωλεθρίας” και όχι απλώς απότοκος των παθογενειών της μεταπολίτευσης, που αναγνώρισε ωστόσο ότι την κατέστησαν πιο ευάλωτη. “Το νόσημα είναι ευρωπαϊκό”, τόνισε χαρακτηριστικά. Θεωρώντας πως η κρίση εδραιώνεται ως κανονικότητα πλέον, ο Χριστόπουλος υποστήριξε πως απαιτείται ορθή διάγνωση της κατάστασης, τη ρευστότητα της οποίας δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει. Γι’ αυτό και συμπεραίνει πως δεν πρέπει να υποτιμηθεί ο κίνδυνος (ρίσκο).

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Αλεξάνδρεια”.