Συζήτηση Τσιρώνη με τους βιοκαλλιεργητές πάνω στα χρόνια προβλήματα της βιολογικής γεωργίας

Συνάντηση με τις Ενώσεις Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας, Αρκαδίας, Ηλείας και τον Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής είχε χθες το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους ζητήματα και προβλήματα του κλάδου.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες του προηγούμενου προγράμματος 2007-2013 σχετικά με τη βιοποικιλότητα των αγροτεμαχίων, τον κατακερματισμό τους, τις ποικιλίες, τη συγκαλλιέργεια και τον γεωχωρικό έλεγχο.
Όσο αφορά στο νέο πρόγραμμα 2014-20120 για τη βιολογική γεωργία, συζητήθηκαν μέτρα ώστε να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος αλλά και προτάσεις που κατατέθηκαν και στη διαβούλευση, σχετικές με τον επαναπροσδιορισμό των επιλέξιμων καλλιεργειών και τις τιμές ενίσχυσης.
Τέλος, οι συμμετασχόντες αναφέρθηκαν στις προοπτικές για τη δημιουργία ξεχωριστού από τους συμβατικούς, αυτοδιαχειριζόμενου φορέα αγορών βιοκαλλιεργητών.

“Για να μπορέσει η ελληνική βιολογική γεωργία να βρει τη θέση που της αξίζει, θα πρέπει να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του παρελθόντος και να τονωθεί η συνεργατικότητα των μικροπαραγωγών, ώστε να μειωθεί το κόστος και να έχουμε σταθερή ποσότητα προϊόντος στις διεθνείς αγορές. Για να τα πετύχουμε αυτά, θα πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαφή και συνεργασία με τους αγρότες”, δήλωσε μεταξύ άλλων μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Τσιρώνης.