Συμβουλές για ασφαλή ορειβασία

oreivasia

oreivasia

Με αφορμή το πρόσφατο ατύχημα στον Όλυμπο, την Κυριακή 20 Ιουλίου, κατά το οποίο έχασε τη ζωή του ένας 59χρονος ορειβάτης, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης “εφοδιάζει” όσους επιθυμούν να ζήσουν μια ορειβατική εμπειρία, με μικρές αλλά πολύτιμες συμβουλές για μια ασφαλή ανάβαση στο βουνό.

Πρώτα απ’ όλα φροντίζουμε για την ένδυση και την υπόδησή μας. Ένα καλό ζευγάρι ορειβατικά παπούτσια και ρούχα ανάλογα των καιρικών συνθηκών είναι απαραίτητα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις και ειδικά αν ακολουθήσουμε κάποια επικίνδυνη διαδρομή, είναι απαραίτητο και το κράνος. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΟΔ, οι περισσότερες κακώσεις που μπορούν να αποβούν μοιραίες είναι στο κεφάλι.

Πάντα ενημερωνόμαστε για τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή που θα επισκεφθούμε. Φροντίζουμε να ενημερώνουμε τους υπεύθυνους των ορειβατικών καταφυγίων για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε και τους συμβουλευόμαστε για την κατάσταση του μονοπατιού που θα πάρουμε, αλλά και τον καιρό σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Δεν υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας.

Έχουμε μια στοιχειωδώς καλή φυσική κατάσταση.

Η ανάβαση με ορειβατικούς συλλόγους και ομάδες παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Καλό είναι επίσης να έχουμε παρακολουθήσει κάποια μαθήματα σχετικά με την ορειβασία.

Όσοι διαθέτουν ασύρματο, μπορούν να καλούν σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης στη συχνότητα της ΕΟΔ, που είναι 146.500 MHz.