Συμβουλή προς ψηφοφόρους (αλλά ας διαβάζουν κι οι υποψήφιοι)

Ουδέν μικρότερον φιληδονίας και φιλοκερδείας και αλαζονείας.

Ουδέν κρείσσον μεγαλοψυχίας και πραότητος και φιλανθρωπίας

(Τίποτα δεν υπάρχει πιο ποταπό από τη φιληδονία, την πλεονεξία και την αλαζονεία. Τίποτα δεν υπάρχει ανώτερο από τη μεγαλοψυχία, την πραότητα και τη φιλανθρωπία)

* * * * * *

Αυτά πρέσβευε ο Επίκτητος δύο χιλιετίες περίπου πριν. Φαίνεται πάντως ότι ο κόσμος δεν προχώρησε και πολύ έκτοτε. Ζοφερό μεν συμπέρασμα, πλην όμως επιδέχεται εξαιρέσεων.

Έχετέ το αυτό κατά νου όταν θα βρεθείτε προ της κάλπης. Ανασύρετε νοερά εικόνες από τις προσφερόμενες επιλογές. Σας αφήνουν μια πικρίλα στο στόμα; Οι πάντες ή ορισμένοι μόνο; Για μια τετραετία θα αποφασίζουν για σας. Δόξα τω Θεώ ζούμε σε μια εποχή που η πληροφορία διαχέεται αστραπιαία. Για θυμηθείτε: Τι είδατε, ακούσατε, μάθατε πως έκανε ο εκλεκτός σας υποψήφιος; Με ποιους φωτογραφήθηκε; Σε τι πόζες; Με ποιους έδωσε τα χέρια; Ποιοι και ποιες τον πλαισιώνουν; Πόσες φορές είχατε την ευκαιρία να του μιλήσετε από κοντά -αν είχατε τέτοια ευκαιρία- και πόσες φορές άκουσε -πραγματικά- αυτά που είχατε να του πείτε; Σας χαμογέλασε ποτέ έστω από ευγένεια;

Χρήσιμες οι τεχνοκρατικές γνώσεις, απολαυστική η ευφράδεια, καλαίσθητα τα κοστούμια κι οι γραβάτες, αλλά έχει σημασία κι ο άνθρωπος στο ψηφοδέλτιο του οποίου θα φιγουράρουν οι σταυροί σας. Γιατί τι να το κάνετε να έρθει ο άλλος στο μνημόσυνό σας; Μήπως θα τον δείτε; Σημασία έχει το πώς σας συμπεριφερόταν εν ζωή…

Υ.Γ.: Η αλαζονεία είναι το χειρότερο σημάδι για το ποιόν ενός ανθρώπου που διεκδικεί την ψήφο των πολλών. Αν σας “γράφει”, γράψτε τον στα μαύρα κατάστιχα.