Συμμαχία Πολιτών Ευρώτα: “Γιατί δεν ψηφίσαμε την ΑΜΚΕ (ΜΚΟ) των δήμων Σπάρτης – Ευρώτα”

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ευρώτα στην οποία όγδοο θέμα ήταν η λήψη απόφασης περί έγκρισης καταστατικού για ίδρυση αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία “Δίκτυο Συνεργασίας για την ανάπτυξη των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα”, ορισμός εκπροσώπου στο ΔΣ της εταιρείας και έγκριση αναμόρφωσης προϋπολογισμού για τη δημιουργία πίστωσης ύψους 7.500 ευρώ για την καταβολή της εταιρικής συμμετοχής. Η δημοτική σύμβουλος της “Συμμαχίας Πολιτών Ευρώτα” Παναγιώτα Παπαγιαννοπούλου αναλύει τους λόγους που οδήγησαν την παράταξη στην καταψήφιση της συμμετοχή του δήμου Ευρώτα στο παραπάνω εγχείρημα.

Αναλυτικά η κ. Παπαγιαννοπούλου αναφέρει τα εξής:

“Δυστυχώς ο αποκλεισμός της απ’ ευθείας μετάδοσης του δημοτικού συμβουλίου (Δευτέρα 25/5), με αποκλειστική ευθύνη της προέδρου, χωρίς προειδοποίηση, στέρησαν τη δυνατότητα στους συνδημότες μας να έχουν ενημέρωση και συνεπώς άμεση κρίση για μείζονα θέματα της συνεδρίασης.

Ένα από αυτά τα θέματα ήταν η συμμετοχή του δήμου Ευρώτα στο Δίκτυο Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα. Προσωπικά, θεωρώ σκόπιμο να ενημερώσω τους πολίτες του δήμου μας, στα πλαίσια της κοινωνικής λογοδοσίας, γιατί ψηφίσαμε αρνητικά μαζί με όλες τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης τη συμμετοχή μας στο συγκεκριμένο δίκτυο.

Επί της αρχής πρόκειται για μια ΜΚΟ, που εφ’ όσον συγκροτηθεί θα λειτουργήσει εκτός δημοσίου λογιστικού και χωρίς κανέναν έλεγχο από το κυρίαρχο όργανο των πολιτών, που είναι το δημοτικό συμβούλιο, με τις όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται.

Η παράταξη του δημάρχου Ευρώτα έφερε για συζήτηση και ψήφιση ένα προαποφασισμένο καταστατικό, από τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο της Σπάρτης.

Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι ο δήμαρχος Σπάρτης ανακοίνωσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook τα ονόματα των οκτώ από τα εννιά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΜΚΕ (ΜΚΟ) και τον προσδιορισμό των θέσεων τους, αν και σύμφωνα με το καταστατικό τα μέλη ορίζονται από τη γενική συνέλευση.

Όλα αυτά συνέβησαν πριν καν έρθει για συζήτηση και ψήφιση η συμμετοχής μας και το καταστατικό στο δημοτικό συμβούλιο Ευρώτα.

Ο δήμαρχος και η παράταξή του δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν ποια τα οφέλη μιας τέτοιας συνεργασίας, όταν:

1. Είναι ετεροβαρής τόσο στο μετοχικό κεφάλαιο και στο διοικητικό συμβούλιο όσο και τους στόχους που θέλει να υπηρετήσει, όπως περιγράφονται στο καταστατικό.

Δηλαδή 75% ο δήμος Σπάρτης και επτά μέλη στο ΔΣ, 15% ο δήμος Ευρώτας και ένα μέλος στο ΔΣ και 10% η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνας ΑΕ και ένα μέλος στο ΔΣ.

Από τους τριάντα και πλέον στόχους, εκτός δύο – τριών, όλοι οι υπόλοιποι αναφέρονται στην ανάπτυξη της Σπάρτης.

2. Πώς είναι δυνατόν μια ΜΚΟ χωρίς προσωπικό, εμπειρία και τεχνογνωσία να μπορέσει να “κατακτήσει” ευρωπαϊκά προγράμματα και μάλιστα προς όφελος του δήμου Ευρώτα, όταν ο δήμος μας συμμετέχει σε τέσσερις θεσμούς ισότιμα με άλλους δήμους, οι οποίοι διαθέτουν τεράστια αποδεδειγμένη εμπειρία και όχι μόνο δεν κερδίσαμε ούτε καν υποβάλλαμε προτάσεις για ένταξη σε προγράμματα, με ευθύνη της παρούσας δημοτικής αρχής;

Συμμετέχουμε ως δήμος Ευρώτα στην Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ “Πελοππόννησος ΑΕ’’, στο Δίκτυο Πόλεων “Βιώσιμη Πόλη”, στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο “Υγιών Πόλεων” και στο Σύμφωνο των Δημάρχων. Από αυτή τη συμμετοχή μας όχι δεν κερδίσαμε τίποτα, αλλά ούτε καν υποβάλλαμε προτάσεις σε σχέση με άλλους συμμετέχοντες δήμους, ενώ από την συμμετοχή μας στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνας ΑΕ, τα αποτελέσματα της παρούσας δημοτικής αρχής είναι πενιχρά!

Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι με τη συμμετοχή μας σ’ αυτή την ΜΚΟ ως δήμος Ευρώτα μπορούμε να περιμένουμε ισότιμη συνεργασία και θετικά αποτελέσματα;

3. Πώς θα λειτουργήσει αυτή η εταιρεία ΑΜΚΕ περιγράφεται στο καταστατικό της.

Με δάνεια (με ποιες υποθήκες άραγε;) και απ’ ευθείας αναθέσεις σε εταιρείες με εμπειρία σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το ερώτημα είναι τι εμποδίζει τον δήμο Ευρώτα, το ΝΠΔΔ και την Κοινωφελή Επιχείρηση να χρησιμοποιούν τα εργαλεία όπως οι προγραμματικές συμβάσεις με πανεπιστήμια, πιστοποιημένα ινστιτούτα για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα;

Ελπίζω εν όψει αλλαγών στον ΟΕΥ να μην αφαιρεθούν αρμοδιότητες από το ΝΠΔΔ και την Κοινωφελή Επιχείρηση και έμμεσα μέσω της απαξίωσής τους να εκχωρηθούν στην ΜΚΟ με αδιαφανείς προσλήψεις “γαλέρας” προς εξυπηρέτηση ρουσφετολογικών δεσμεύσεων!

Η παράταξη του δημάρχου δεν δέχθηκε καμία πρόταση αλλαγής επί του καταστατικού.

Προτείναμε:

α) Στην ονομασία του δικτύου της ΜΚΟ, στην ονομασία Σπάρτη να προστεθεί η λέξη Ευρώτας

β) Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και ενίσχυση με αύξηση των θέσεών μας στην σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου.

γ) Στους στόχους να προστεθούν τα ιστορικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά στοιχεία

του δήμου μας, όπως το Κάστρο Γερακίου, το Λυκοβουνό, το Γκιότσαλι, το αρχαίο Έλος

ο Κροκεάτης λίθος, το Παλιομονάστηρο, η ιχθυοπανίδα και το δέλτα του Ευρώτα κλπ.

δ) Οι σημαντικές αποφάσεις όπως και ο προϋπολογισμός – απολογισμός, οι καταστατικές αλλαγές της ΑΜΚΕ, να τελούν υπό τον έλεγχο και εποπτεία του δημοτικού συμβουλίου Ευρώτα.

Δεν έγινε αποδεκτή καμία πρότασή μας για αλλαγές και προσθήκες στο καταστατικό. Το γιατί, το γνωρίζει η παράταξη του δημάρχου η οποία φέρει και την αποκλειστική ευθύνη, αποδεικνύοντας την προαποφασισμένη επιλογή της, που λειτουργεί και εξυπηρετεί βασικά τα συμφέροντα του δήμου Σπάρτης.

Αδιάψευστος μάρτυρας είναι η μη συμμετοχή άλλων δήμων της Λακωνίας.

Επειδή λοιπόν αυτή η ΜΚΟ – ΑΜΚΕ είναι ετεροβαρής, χωρίς να προσθέτει κάτι καινούργιο στην προσπάθεια για την ανάπτυξη του δήμου Ευρώτα,

Επειδή υπάρχουν οι θεσμοί και οι πυλώνες του δήμου που μπορεί να ανταποκριθούν, αρκεί να υπάρχει από εδώ και εμπρός αναπτυξιακό σχέδιο από την δημοτική αρχή,

Δεν ψηφίσαμε την συμμετοχή μας σ’ αυτό το δίκτυο ΜΚΟ – ΑΜΚΕ γιατί μόνο προβλήματα θα προσθέσει στο δήμο Ευρώτα που ήδη συσσωρεύονται από την αδυναμία επίλυσης τους από τον δήμαρχο και την παράταξη του”.