Συμπαράσταση στους εργαζομένους ΥΠΠΟ από το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης

Mixalis Filippopoulos

Mixalis Filippopoulos

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης, το Σωματείο Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού στο Νομό Λακωνίας έκρουσε για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις επικείμενες απολύσεις 70 ατόμων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία και τον πολιτισμό.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Μιχάλης Φιλιππόπουλος έθεσε υπόψιν του Σώματος το κρίσιμο ζήτημα της έγκαιρης έκδοσης Πράξεων Υπουργικού Συμβουλίου εντός των πέντε-έξι εργάσιμων ημερών που απομένουν έως τη λήξη του έτους. Σε περίπτωση που δεν γίνει κάτι τέτοιο, τινάζονται στον αέρα λακωνικά έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, χάρη στα κονδύλια του οποίου το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μπορούσε να συνεχισθεί για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της περιοχής (δείτε εδώ αναλυτικά για ποια έργα πρόκειται). Εν ολίγοις, ενώ τα χρήματα υπάρχουν, το ζήτημα έχει «κολλήσει» στη γραφειοκρατία.

Η απάντηση του ΔΣ διά στόματος δημάρχου ήταν ότι οι προς κατάργηση θέσεις εργασίας χρειάζεται όχι απλώς να διατηρηθούν, αλλά και να αυξηθούν, καθώς η αρχαιολογική υπηρεσία επιτελεί τεράστιο έργο. Ο κ. Βαλιώτης προειδοποίησε ακόμη πως εκτός των άλλων θα υπάρξουν και νομικές επιπτώσεις εάν τα έργα δεν ολοκληρωθούν, και, υποστηρίζοντας πως ένα μόνο ψήφισμα δεν αρκεί, κάλεσε σε συσπείρωση και άλλους φορείς, όπως η Περιφέρεια, το Εργατικό Κέντρο κλπ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αντιπολίτευση. Ο κ. Αργειτάκος ζήτησε να προκληθεί συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Τασούλα, ο κ. Αλεξάκος ανέφερε πως το νέο οργανόγραμμα στοχεύει αποκλειστικά στη μείωση δαπανών και δήλωσε αμέριστη συμπαράσταση στους εργαζομένους, ο κ. Κουμουνδούρος απέδωσε το πρόβλημα στη μνημονιακή πολιτική και μίλησε για τις αρνητικές συνέπειες στην τοπική κοινωνία από την εμπλοκή στα έργα της αρχαιολογίας, ενώ ο κ. Λεβεντάκης προέτρεψε το Σώμα για συμμετοχή σε δυναμικές κινητοποιήσεις και πρότεινε συσπείρωση των εργαζομένων ΥΠΠΟ στη Λακωνία με τα αντίστοιχα σωματεία ανά την Ελλάδα.

Τελικώς αποφασίστηκε ομόφωνα η έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης.