Συμπληρωματικές πληροφορίες για το άγαλμα που γλίτωσε από αρχαιοκαπηλία στη Σπάρτη

Ως γνωστόν, στις 23/3 ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, κατασχέθηκαν στη Σπάρτη μεταξύ άλλων και αρχαία αντικείμενα τα οποία εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Το σημαντικότερο αντικείμενο μεταξύ των κατασχεθέντων είναι ένα μαρμάρινο αγαλμάτιο της θεάς Υγείας, ύψους 55 εκ., από το οποίο λείπει η κεφαλή και τα χέρια. Η θεά παριστάνεται κατενώπιον πάνω σε συμφυή ελλειψοειδή πλίνθο. Από το σπάσιμο του λαιμού φαίνεται ότι θα έστρεφε την κεφαλή προς τα δεξιά της. Πατάει σταθερά στο δεξί σκέλος, ενώ το άνετο αριστερό είναι λυγισμένο στο γόνατο και το κινεί προς το πλάι. Φοράει χιτώνα με κοντές χειρίδες (μανίκια) και από πάνω ιμάτιο. Στο αριστερό στήθος και μπροστά σώζεται τμήμα φιδιού που κατεβαίνει από την πλάτη, το οποίο θα κατευθυνόταν προς τη δεξιά πλευρά της θεάς, προς το δεξί χέρι της, στο οποίο θα κρατούσε φιάλη από την οποία θα έτρωγε το φίδι. Στο αριστερό χαμηλωμένο χέρι θα κρατούσε κάποιο αντικείμενο-σύμβολο, βοηθητικό για την ταύτισή της.

Το αγαλμάτιο αποτελεί μικρογραφική μετάπλαση των ύστερων ελληνιστικών – πρώιμων ρωμαϊκών χρόνων ενός μεγάλου μεγέθους πρωτοτύπου του 4ου αιώνα πΧ.

Τα αρχεία έχουν παραδοθεί πρός φύλαξη στο αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης και θα ακολουθήσει η συγκρότηση τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για τον καθορισμό της αξίας τους.


Δείτε σχετικά: “Ποινική δίωξη για κακούργημα στους τρεις συλληφθέντες για αρχαιοκαπηλία στη Σπάρτη”