Με εκπροσώπους των Ενώσεων Νέων Αγροτών (ΕΝΑ) Λακωνίας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Καστοριάς, Πιερίας, Χαλκιδικής, Λάρισας και Αχαΐας συναντήθηκε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, οι εκπρόσωποι των ΕΝΑ υπέβαλαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους και εξέθεσαν τα προβλήματα του κλάδου τους. Από λακωνικής πλευράς παρέστη ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Σταματάκος.

Ειδικότερα, οι νέοι αγρότες επεσήμαναν ότι ο τρόπος με τον οποίο καθορίστηκαν τα δικαιώματα την προηγούμενη περίοδο (ιστορικά δικαιώματα) δημιούργησε μεγάλες ανισότητες για τους ίδιους και σημείωσαν ότι θα πρέπει να γίνει αναδιανομή των δικαιωμάτων με αξιοκρατικά κριτήρια.

Apostolou VaggelisΟ υπουργός τούς διαβεβαίωσε ότι στις προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ και της κυβέρνησης είναι η ουσιαστική στήριξή τους απότο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), αλλά και από τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα.

Τόνισε, δε, ότι οι νέοι αγρότες θα έχουν προτεραιότητα πρόσβασης και αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης για την υλοποίηση επενδύσεων σε μέτρα όπως η εγκατάσταση νέων γεωργών, σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση, προγράμματα Leader κλπ.

Ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ακόμη ότι για την καλύτερη προετοιμασία ενόψει της αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ, που θα γίνει το 2017, απαιτείται και η συνδρομή των νέων αγροτών. Τους κάλεσε λοιπόν να συμμετάσχουν με εκπροσώπους τους στην ομάδα εργασίας του ΥΠΑΑΤ για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, καθώς και στην αντίστοιχη ομάδα για το νέο ΠΑΑ και τις δράσεις που αφορούν στους νέους αγρότες, πρόταση που έκαναν αποδεκτή οι εκπρόσωποι των Ενώσεων.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο υπουργός διαβεβαίωσε τους νέους αγρότες ότι θα εξαντληθούν οι δυνατότητες παρεμβάσεων για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αρχής γενομένης -όπως είπε- από τον τομέα των εφοδίων, και γνωστοποίησε ότι προχωρά η θεσμοθέτηση του εργόσημου με ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, το οποίο το επόμενο διάστημα θα εισαχθεί για συζήτηση στη βουλή. Επίσης, τους ενημέρωσε για τις προσπάθειες της κυβέρνησης -στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς- για δικαιότερη ασφαλιστική και φορολογική μεταχείριση στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, για την «κάρτα του αγρότη», καθώς και για τις δράσεις που δρομολογούνται για την παραχώρηση εκτάσεων ιδιοκτησίας του ΥΠΑΑΤ σε νέους αγρότες.