Συνάντηση Αραχωβίτη με τον επικεφαλής του Κυνηγετικού Σπάρτης

Την Παρασκευή 13/1 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του βουλευτή Σταύρου Αραχωβίτη με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Σπάρτης Γιάννη Καρβουνιάρη. Τα ζητήματα που τέθηκαν ήταν αφενός η προσωρινή απαγόρευση του κυνηγιού μέχρι και τη 18η Ιανουαρίου σε όλη την επικράτεια λόγω των πρόσφατων δυσμενών καιρικών συνθηκών, αφετέρου η παράταση της περιόδου θήρας του αγριόχοιρου.

Σχετικά με το πρώτο θέμα o κ. Καρβουνιάρης εξέφρασε την αντίθεσή του για τον καθολικό χαρακτήρα της απόφασης, καθώς η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών δεν επηρέασε στον ίδιο βαθμό όλες τις περιοχές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Λακωνία, η οποία δεν επλήγη σε τέτοιο βαθμό που να δικαιολογεί μια τέτοια απόφαση. Από την πλευρά του ο κ. Αραχωβίτης έκανε ξεκάθαρο πως ουσιαστικά πρόκειται για μια επταήμερη αναστολή/απαγόρευση του κυνηγιού και όχι για απαγόρευση έως το τέλος της κυνηγετικής περιόδου. Επιπλέον, επεσήμανε πως η ανάγκη λήψης εκτάκτων μέτρων προστασίας όλων των ειδών άγριας πανίδας λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών (χιονοκάλυψη/παγετός) είναι επιτακτική, προκειμένου τα θηράματα αλλά και τα υπόλοιπα είδη να προστατευθούν, προς όφελος της βιοποικιλότητας και της μελλοντικής διατήρησης των θηραμάτων σε ικανοποιητικούς πληθυσμούς.

Όσον αφορά στο δεύτερο θέμα, εξετάζεται θετικά η πρόταση του προέδρου του Κυνηγετικού Σπάρτης για επέκταση της περιόδου θήρευσης του αγριόχοιρου. Η ενέργεια αυτή κρίνεται ως απαραίτητη κυρίως για τις ζημιές που έχει προκαλέσει σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού του ζώου. Για τον λόγο αυτό ο κ. Αραχωβίτης προτίθεται σύντομα να έρθει σε επαφή με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να στηρίξει την παραπάνω πρόταση.

Τέλος, κατά τη συνάντηση τονίστηκε η συμβολή του βουλευτή στη φετινή απόφαση για αύξηση του αριθμού των θηραμάτων ανά κυνηγετική έξοδο.