Συνάντηση Γρυπιώτη με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας είχε σήμερα ο δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη. Ο δήμαρχος έθεσε στον υπουργό τα θέματα που απασχολούν το δήμο και οξύνθηκαν μετά τον ανεμοστρόβιλο και τις πρόσφατες πλημμύρες. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν:

  • Η ολοκλήρωση της μελέτης του κλειστού αρδευτικού συστήματος του ΤΟΕΒ Τρινάσου (η ένταξη της μελέτης και του έργου ξεκίνησε το 2012 επί υπουργίας Κ. Σκανδαλίδη).
  • Τα προβλήματα της προώθησης και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, καθώς και του κόστους παραγωγής. Εκτενέστερα ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην επικείμενη λειτουργία εργοστασίου χυμού, το οποίο όπως σημείωσε αποτελεί επένδυση για το δήμο Ευρώτα με αναπτυξιακό και εξωστρεφή προσανατολισμό και προωθεί τη διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό.
  • Το θέμα των εργατών γης και του εργόσημου, ώστε να σταματήσει η “μαύρη” και αδήλωτη εργασία και να υπάρξουν δίκαιοι κανόνες φορολογίας για όλους. Ο κ. Γρυπιώτης ανέφερε ότι η περιοχή του δαπανά από ιδίους πόρους χρήματα για την καταπολέμηση της ελονοσίας, “ενώ θα ήταν καλύτερο να θεσμοθετηθεί ισοδύναμος οικονομικός πόρος με ποσοστιαία αναλογία από το εργόσημο”.
  • Το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τον ανεμοστρόβιλο και τις πλημμύρες. Ζητήθηκαν μέτρα περαιτέρω στήριξης της αγροτικής παραγωγής και θέσπιση αντιγραφειοκρατικών κανόνων στο νέο ΕΣΠΑ, με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη.
  • Το εγχείρημα του δήμου που αφορά στη διεκδίκηση της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας των Σπορ 2017. Μάλιστα ο δήμαρχος προσκάλεσε τον κ. Μπόλαρη να επισκεφθεί την περιοχή.

Ο τελευταίος ευχαρίστησε τον κ. Γρυπιώτη για την ενημέρωση σχετικά με τα ζητήματα της περιοχής, που σε πολλά σημεία είναι κοινά με τον κάμπο των Σερρών, απ’ όπου κατάγεται. Ακόμη δεσμεύτηκε για την επιτάχυνση της μελέτης του ΤΟΕΒ Τρινάσου μέχρι τέλους του 2016, ενώ μετά χαράς έδωσε τη στήριξή του στη διεκδίκηση του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας των Σπορ και υποσχέθηκε εν ευθέτω χρόνω να επισκεφθεί το δήμο. Όσον αφορά στα θέματα της πολιτικής στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη, ο κ. Μπόλαρης δήλωσε ότι το υπουργείο προωθεί πολιτικές και δράσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.