Συνάντηση Δαβάκη με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις των Λακώνων παραγωγών

Davakis

Davakis

Πρόσφατα κοινοποιήθηκαν οι επιλέξιμες αναγγελίες του προγράμματος «Ετήσιο 2011» του ΕΛΓΑ που αφορούν στις αποζημιώσεις των λακώνων παραγωγών από τον παγετό του Δεκεμβρίου 2010 και του Μαρτίου 2011.

Τότε είχαν προκληθεί ζημιές στις καλλιέργειες εσπειδοειδών και ελαιοδένδρων τόσο στην ηρτημένη παραγωγή όσο και το φυτικό κεφάλαιο, όπως άλλωστε είχε επισημανθεί και σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Δαβάκη που συζητήθηκε στις 22/9/2011. Παρόλα αυτά, οι αποζημιώσεις δεν καλύπτουν πλήρως το συγκεκριμένο γεγονός και ιδιαίτερα τις καταστροφές που υπέστησαν οι λάκωνες ελαιοπαραγωγοί και οι παραγωγοί πορτοκαλιών του δήμου Ευρώτα, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Για το λόγο αυτό ο λάκωνας βουλευτής συναντήθηκε σήμερα (24/9) στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΛΓΑ με τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Βασίλη Έξαρχο, για να θέσει το ανωτέρω ζήτημα και να πληροφορηθεί τους λόγους της εξαιρέσεως των ελαιοδένδρων του νομού Λακωνίας και της ποικιλίας Valencia και των ομφαλοφόρων πορτοκαλιών του δήμου Ευρώτα από τις ανακοινωθείσες αποζημιώσεις.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Δαβάκης ζήτησε από τον κ. Έξαρχο να ληφθεί μέριμνα ώστε να ενταχθούν στην απόφαση του ΕΛΓΑ και τα πληγέντα ελαιόδενδρα του νομού μας, καθώς και τα πορτοκάλια όλων των ποικιλιών του δήμου Ευρώτα.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ όμως και υπηρεσιακοί παράγοντες του Οργανισμού ανέφεραν στον βουλευτή ότι σύμφωνα με τα πορίσματα της Περιφερειακής Επιτροπής η ζημιά στα ελαιόδενδρα σε επίπεδο νομού ανέρχεται στο 20%, ενώ για τα πορτοκάλια στο δήμο Ευρώτα στο 20-25%. Συνεπώς δεν μπορούν να αποζημιωθούν, διότι η ζημία είναι κάτω από το ποσοστό του 30%. Αναφέρθηκε επίσης ότι οι αποζημιώσεις που αφορούν στην ηρτημένη παραγωγή έχουν ήδη καταβληθεί.