Συνάντηση με τις ρίζες μας στην 7η Χορωδιακή Συνάντηση “Χριστούγεννα 2018”

Στην κατάμεστη αίθουσα του πνευματικού κέντρου δήμου Σπάρτης πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου και ώρα 6.00′ μμ, η προγραμματισμένη από καιρό 7η Χορωδιακή Συνάντηση για τα Χριστούγεννα 2018.

Τρεις χορωδίες:

  • Η παιδική και νεανική χορωδία του Μουσικού Εργαστηρίου Γυθείου – Ενορίας Ανωγείων, με μαέστρο την καθηγήτρια μουσικής και θεολόγο κ. Χρυσάνθη Μάνδρου – Φιλιππάκου,
  • Η χορωδία παραρτήματος ΚΑΠΗ Ξηροκαμπίου με μαέστρο την καθηγήτρια μουσικής και δεξιοτέχνη οργανοπαίχτη στο κανονάκι κ. Κατερίνα Πάτσιου,
  • Η ανδρική χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ν. Λακωνίας «Ο Θρασύβουλος Στανίτσας» με μαέστρο τον καθηγητή μουσικής και πρωτοψάλτη ΙΝ Οσίου Νίκωνος Σπάρτης κ. Θεόδωρο Τσαγκαρούλη,

ένωσαν τις δυνάμεις τους παρουσιάζοντας ένα πλούσιο, ποικίλο, υψηλού επιπέδου μουσικό πρόγραμμα με κάλαντα και εορταστικά τραγούδια από όλη την Ελλάδα και τις πανάρχαιες κοιτίδες του ελληνισμού. Το Βυζάντιο, η Μικρά Ασία, η Μακεδονία, η Πελοπόννησος και η Κύπρος, τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά μας και η Μεγάλη Ελλάδα της Κάτω Ιταλίας παρέλασαν επί σκηνής συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων, αναθερμαίνοντας τη λαϊκή μνήμη και συνεγείροντας το εθνικό συναίσθημα. Γι’ αυτό και η ανταπόκριση του κοινού ήταν θερμή κι ενθουσιώδης.

Αξίζει ιδιαίτερης μνείας η παρουσιάστρια της εκδήλωσης κ. Δώρα Ρουσέτου – λογοθεραπεύτρια, η οποία διάβασε με γλαφυρό τρόπο τα κείμενα του υποφαινομένου σχετικά με τη δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων, την περίοδο του Δωδεκαήμερου με τις λαϊκές δοξασίες των καλικάντζαρων και για τα κάλαντα.

Λένε ορισμένοι μεμψίμοιροι και μάλιστα με απαξιωτικό ύφος πως «τίποτα δεν γίνεται στη Σπάρτη». Η πραγματικότητα, όμως, τους διαψεύδει, αφού την ίδια μέρα, μερικές φορές, μπορεί να συμπέσουν και δύο και τρεις εκδηλώσεις. Διαλέξεις, εκθέσεις φωτογραφίας και εικαστικών, χορωδιακές συναντήσεις, συναυλίες και προβολές, παρουσιάσεις βιβλίων κι εκδόσεων, είναι λίγες από τις εκδηλώσεις που υλοποιούνται στη μικρή μας πόλη, γι’ αυτό κι αξίζουν συγχαρητηρίων όλοι όσοι συντελούν στην πραγματοποίησή τους.

Ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Ν. Λακωνίας «Ο Θρασύβουλος Στανίτσας» με εμπνευστή και καθοδηγητή τον ακούραστο Θεόδωρο Τσαγκαρούλη, μετά από την πολυετή προσφορά του, με τη βυζαντινή χορωδία του, στην τοπική μας εκκλησία και κοινωνία, εδώ κι έναν χρόνο, περίπου, έκανε ένα βήμα παραπέρα συγκροτώντας την ανδρική παραδοσιακή χορωδία, η οποία έχει διαπρέψει από τις πρώτες της εμφανίσεις κι έχει εισπράξει εγκωμιαστικές κριτικές, γιατί σε μια δύσκολη εποχή, όπου κυριαρχούν ο ξενόφερτος μιμητισμός και η ισοπέδωση του λαϊκού πολιτισμού, αυτή φέρνει στην επικαιρότητα τα παραδοσιακά μας τραγούδια και τη δημοτική μας μουσική, συμβάλλοντας στη διατήρηση, την προστασία και την ανάδειξή τους. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων οι τρεις συνεργαζόμενοι μαέστροι, τα μέλη των χορωδιών και οι εκλεκτοί μουσικοί, γιατί με ανιδιοτέλεια, συνέπεια κι επιμονή υπηρετούν τον πολιτισμό και κρατούν την κοινωνία μας συνδεδεμένη με τις ρίζες της. Το έργο και η προσφορά τους είναι μεγάλα, γιατί όπως το δέντρο χωρίς ρίζες ξεραίνεται και πεθαίνει, έτσι και ένας λαός, όταν χάσει την επαφή με τις ρίζες του, είναι καταδικασμένος να περάσει στο περιθώριο της Ιστορίας και να εξαφανιστεί.

Γιάννης Μητράκος

(εκπρόσωπος τύπου της ανδρικής χορωδίας του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ν. Λακωνίας «Ο Θρασύβουλος Στανίτσας»)